Foto: NOVA S

Kompanija Ziđin majning saopštila je danas, povodom protesta nezadovoljnih meštana Slatine, da posluje u potpunosti u skladu sa pozitvinim zakonodavstvom Srbije, kao i prihvaćenim međunarodnim standardima koji se primenjuju u procesu pribavljanja zemljišta neophodnog za izgradnju rudarske infrastrukture.

Tokom ovog procesa kontinuirano ulažemo dodatne napore u primeni fer i transparentnog pristupa svim vlasnicima zemljišta pod uticajem Projekta, navodi se u saopštenju.

Počev od 2016. godine, Srbija Ziđin majning Bor, raniji naziv Rakita Exploration doo Bor, aktivno otkupljuje zemljište u ovom području za potrebe izgradnje budućeg rudnika.

Za ponude koje se dostavljaju vlasnicima za otkup putem neposredne pogodbe, kompanija je angažovala sudske veštake za procenu realne tržišne vrednosti zemljišta i na to davao dodatne naknade, navodi se u saopštenju.

Na vrednost zemlјišta koju procene sudski veštaci Ziđin majning dodaje bonus od 100 odsto vrednosti zemlјišta, kao i bonus od 50.000 dinara po katastarskoj parceli, a za građevinske objekte isplaćuje zamensku vrednost objekta, ukazuje kompanija.

Na dobrovoljnoj bazi otkupljeno je više od 1.400 hektara zemlјišta, od više od 600 vlasnika, a svako od njih dobijao je punu pravnu, finansijsku, poresku i drugu podršku tokom čitavog postupka kupovine zemljišta.

Sve troškove vezane za zaključenje ugovora snosi kompanija – nalaz i mišljenje proceniteljske kuće, porez na prenos apsolutnih prava, naknada Javnog beležnika, takse RGZ.

Ziđin majning je na dobrovoljnoj bazi od meštana otkupio oko 98,5 odsto potrebnog zemljišta za potrebe izgradnje rudnika i rudničke infrastrukture, a neslaganja sa nekoliko vlasnika u pogledu cena, koje bi trebalo primeniti u postupku otkupa zemljišta, dovela su do utvrđivanja javnog interesa i pokretanja postupaka eksproprijacije čim su se za to ispunili svi zakonski uslovi.

Pred borskim Osnovnim sudom vodi mali broj vanparničnih postupaka u kojima će se odrediti visina naknade koju će kompanija kao korisnik eksproprijacije biti u obavezi da isplati prethodnim vlasnicima.

Po okončanju vanparničnog postupka, kompanija će bez izuzetaka poštovati odluke Suda i bez odlaganja isplatiti presuđene iznose.

Poštujemo pravo 10 nezadovoljnih vlasnika zemljišta na protest i iskazivanje različitog mišljenja, ali smatramo da samo diskusijom i fer i transparentnim odnosom možemo prevazići sve probleme.

U međuvremenu ćemo nastaviti proces daljeg zapošljavanja lokalnog stanovništva i program donacija lokalnim zajednicama i Gradu Boru, pomoći ćemo u izgradnji javne infrastrukture, izgradnji vodovoda u Metovnici, rekonstrukciji i dogradnji škole u Brestovcu, izgradnji i sanaciji lokalnih puteva u Slatini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar