Ziđin: Novo postrojenje za čist vazduh i trajno rešenje problema u Boru

Društvo 29. jul. 202112:16
Podeli:
Foto:N1

U borskoj topionici bi uskoro trebalo da proradi novo postrojenje koje će sve otpadne gasove iz metalurših postrojenja i Fabrike sumporne kiseline prečišćavati i omogućiti da sa novoizgrađenog dimnjaka u atmosferu bude ispuštan potpuno čist vazduh, saopštila je kompanija Ziđin Srbija.

„Novo postrojenje znači otvaranje nove etape rada u kojoj će svi otpadni, fugitivni gasovi iz topionice i Fabrike sumporne kiseline biti prečišćeni, a emisija štetnih gasova na dimnjaku drastično smanjena“, rekao je rukovodilac Fabrike sumporne kiseline Zoran Aleksov.

On je dodao da je reč o novoj tehnologiji, koja se u Kini već primenjuje i daje rezultate.

Projektovani kapacitet postrojenja za preradu dimnih procesnih i otpadnih gasova je 700.000 kubnih metara na sat, sadržaj sumpor-dioksida otpadnih gasova posle obrade je manji od 100 mikrograma po kubnom metru, a sadržaj čestica je ispod pet mikrograma.

Tehičkom rekonstrukcijom topionice, koja je počela u julu 2019. godine, kapacitet metalurških agregata će sa 60 do 80 hiljada tona katodnog bakra godišnje biti povećan na 180 hiljada tona katoda, a investicija je u vrednosti 220 miliona evra.

Emisija izduvnih gasova će kad bude završena rekonstrukcija topionice biti u skladu sa standardima, otpadna voda će posle prečišćavanja moći ponovo da se koristi i biće zadovoljeni standardi Evropske unije, navodi se u saopštenji kompanije Zidjin Srbija, većinskog vlasnika RTB-a.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar