Foto: NOVA S

Kompanija "Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor" donela je odluku o odustajanju od daljih geoloških istraživanja polimetalične mineralizacije na području Babe-Ljuta Strana na Kosmaju, na istražnom polju koje se nalazi na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, saopšteno je iz kineske kompanije.

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta na osnovu analiza koje je kompanija „Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor“ intenzivno sprovodila o isplativosti nastavka istraživanja, zaštiti životne sredine, kao i nemogućnosti da budu ispunjeni svi uslovi za nastavak dobijanja potrebnih dozvola za istraživanje i nastavak ostalih proceduralnih aktivnosti kada je reč o istraživanju na ovom prostoru.

Kineska kompanija Ziđin koja trenutno posluje u Boru, obavlja istraživanja na području sela Rožanci u opštini Barajevo, radi eksploatacije olova, cinka, bakra, zlata, u šta se Nova.rs uverila na terenu. Na ovo su ranije upozorili ispred Eko Inicijative Barajevo, navodeći da je nekoliko meštana prethodnih dana primetilo vozila kompanije Ziđin, a prvi put su primećeni 12. februara ove godine. O tome su pisale novine Nova i naš portal.

Meštani ovog barajesvskog sela u izjavi za Nova.rs naveli su da su prethodnih dana videli ljude koji s obe strane glavnog seoskog puta, a mahom na privatnim imanjima, razvlače kablove.

Deo ljudi ostao je zbunjen o kakvim je radnjama reč, navodeći da su mislili da uspostavljaju internet mrežu.

Pojedini su čak i razgovarali s predstavnicima ove firme i navode da im je rečeno da je nejasno kako će se ruda vaditi jer je reč o velikoj dubini. Žitelji ovog sela koje se ekonomski i u svakom drugom smisu oslanja na opštinu Barajevo, boje se scenarija iz Gornjih Nedeljica.

„Čitavo ovo područje od Avale do Kosmoja bogato je rudama još od doba Rimljana, to je mesto Babe i okolina. Sigurno su se i na to ustremili“, navodi jedan od meštana.

Meštani su se uplašili da im se sprema sudbina Gornjih Nedeljica, a ekološki aktivisti upozorili su na brojne opasnosti. U mešuvremenu, pod pritiskom javnosti i pisanja Nova.rs Ziđin je odustao od radova.

BONUS VIDEO: Kineski „Zi đin“ vrši istarživanja u barajevskom selu Rožanci

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare