Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Žitleji Zemuna kažu da objekat komunalne milicije grade u zelenoj površini na zaštićenom delu i traže da radovi prestanu.

Stanovnici Zemuna okupili su se na protestu u parku između ulica Dr Petra Markovića i Marka Nikolića u Zemunu, gde je na zelenoj površini u toku izgradnja montažnog objekta za komunalnu miliciju.

Pročitajte još:

Stanari su rekli da je ovo njihovo treće okupljanje i od nadležnih zahtevaju da obustave izgradnju tog objekta u parku.

Članica neformalne građanske inicijative „Sačuvajmo Gardoš i Zemun“ Vesna Cvetanović izjavila je FoNetu da je ovaj park deo Starog jezgra Zemuna, koji je 1966. godine proglašen za spomenik kulture i predstavlja kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja.

„Postojećim Planom detaljne regulacije Starog jezgra Zemuna nije dozvoljeno postavljanje i izgradnja bilo kakvih objekata koji degradiraju prostor i devastiraju spomeničke i ambijentalne vrednosti, kao ni pravljenje parking prostora i garaža“, objasnila je Cvetanović.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Učesnici današnjeg protesta u Zemunu nosili su transparente sa napisima: „Ne damo park“ , „Ne damo naš park i Zemun“ i „Ne uzurpaciji parka“.

Uprava grada Beograda planira postavljanje 104 montažna objekta za komunalnu miliciju u gradskim opštinama.

Juče su počeli radovi i na izgradnji montažnog objekta u parku na 25. maju, na Dorćolu, i tada su se stanari zgrada u ulici Tadeuša Košćuška pobunili, porušili ogradu oko gradilišta i zatrpali rupe za temelje.

Zbog rušenja ograde jednan učesnik tog skupa je nekoliko sati saslušavan u Policijskoj stanici Stari grad.

BONUS VIDEO: Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo ostavku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare