Foto: privatna arhiva

Advokatska kancelarija Sretena Đorđevića koja zastupa meštane iz naselja "Veliki Crljeni" kod Lazarevca, a koji godinama ukazuju na pogubni uticaj i zagađenje životne sredine kao rezultat rada termoelektrane "Kolubara A", napokon je dobila tačne podatke o rezultatima ispitivanja zemljišta u ovom mestu iz aprila 2022. godine.

Advokatska kancelarija Sretena Đorđevića ranije je obavestila javnost da su prvi rezultati pokazali da su na nekoliko mesta prekoračene remedijacione vrednosti zagađenja zemljišta i to arsenom.

Oni podsećaju da lokacije na kojima je potvrđeno prisustvo zagađujućih, štetnih i opasnih materija, uzrokovano ljudskom aktivnošću, u koncentracijama iznad remedijacionih vrednosti, predstavljaju kontaminirane lokacije.

U skladu sa propisima, ovi podaci se obavezno registruju u Katastru kontaminiranih lokacija. Katastar je sastavni deo Informacionog sistema zemljišta koji vodi Agencija za zaštitu životne sredine.

Prenosimo u celosti saopštenje za javnost advokatske kancelarije Sretena Đorđevića.

„Sada smo konačno dobili konkretne rezultate merenja zagađenja zemljišta. U izveštaju (str. 43) se konstatuje da remedijacione vrednosti predstavljaju vrednosti koje ukazuju da su osnovne funkcije zemljišta ugrožene ili ozbiljno narušene i da zahtevaju remedijacione, sanacione i ostale mere. Pratićemo podatke za 4 važne tačke uzorkovanja zemljišta iz Velikih Crljena.

Za mesto uzorkovanja Z8- deponija uglja utvrđeno je da su prekoračene granične vrednosti koncentracije nikla, bakra, kadmijuma, arsena i žive, kao i maksimalno dozvoljene količine opasnih i štetnih materija nikla i arsena.

Koncentracije nikla 2 puta prekoračuju granične vrednosti, bakra 1,9 a žive čak 3 puta. Koncentracije arsena prekoračuju 2,7 puta granične vrednosti i 2,2 puta maksimalno dozvoljene količine opasnih i štetnih materija. Koncentracije arsena prekoračuju takođe i remedijacione vrednosti.

Pročitajte još:

Za mesto uzorkovanja Z12 – deponija pepela (jug), utvrđeno je da su prekoračene granične vrednosti koncentracije hroma, nikla, bakra, kadmijuma, arsena i žive, kao i maksimalno dozvoljene količine opasnih i štetnih materija arsena i nikla.

Koncentracije nikla 4,7 puta prekoračuju granične vrednosti, bakra 2,4, kadmijuma 4,8, žive čak 9 puta, a koncentracije arsena 2,3 puta prekoračuju granične vrednosti kao i remedijacione vrednosti.

Za mesto uzorkovanja Z13 – deponija pepela, sever, utvrđeno je da su prekoračene granične vrednosti koncentracije hroma, nikla, bakra, kadmijuma, arsena i žive, kao i maksimalno dozvoljene količine opasnih i štetnih materija arsena, nikla, kadmijuma i hroma.

Koncentracije nikla 3,6 puta prekoračuju granične vrednosti, bakra 2,1, kadmijuma 7,3, a žive čak 9 puta. Koncentracije arsena prekoračuju 7,9 puta granične vrednosti, 6,7 puta maksimalno dozvoljene količine opasnih i štetnih materija i čak 4,1 puta remedijacione vrednosti.

Za mesto uzorkovanja Z15 – van kruga TE Kolubara prema istoku, utvrđeno je da su prekoračene granične vrednosti koncentracije nikla, kadmijuma i žive, kao i maksimalno dozvoljene količine opasnih i štetnih materija arsena i nikla.

Koncentracije kadmijuma prekoračuju granične vrednosti 2,6 puta, a žive 5,3 puta. Koncentracije arsena prekoračuju 5 puta granične vrednosti i 6,5 puta maksimalno dozvoljene količine opasnih i štetnih materija dok su remedijacione vrednosti 2,6 puta prekoračene.

S obzirom na navedene rezultate, najdrastičniji podatak je da su na svim mestima uzorkovanja prekoračene remedijacione vrednosti arsena, s tim što je na jednom mernom mestu prekoračeno čak četiri puta.

Termoelektrana Nikola Tesla Obrenovac
Termoelektrana Nikola Tesla Obrenovac Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Prekoračenje remedijacionih vrednosti ukazuje na to da je zemljište u Velikim Crljenima nepopravljivo zagađeno i da se ne može sanirati i dalje koristiti u bilo koju svrhu.

Ovo je poljoprivredni kraj koji administrativno pripada teritoriji grada Beograda. Sve pomenute zagađujuće materije nalaze se i u vazduhu koji udišu svi građani Beograda.

Posebno zabrinjava činjenica što zagađujuće materije iz zemljišta mogu posrednim putem dospeti u ljudski organizam i preko hrane koja se u ovom kraju obilato proizvodi.

Međutim, još uvek nisu poznate tačne razmere zagađenja i štetnih uticaja na zdravlje ljudi. Za utvrđivanje u kojoj meri su meštani Velikih Crljena ugroženi potrebno je sprovesti dalja odgovarajuća merenja i ispitivanja.

Upravo je utvrđivanje ovih činjenica deo dokaznog materijala u postupcima koji se vode pred sudovima protiv Elektroprivrede Srbije zbog ugrožavanja zdravlja i zagađenja životne sredine“, navode iz advokatske kancelarije.

BONUS VIDEO: Šta nakon poplava u Istočnoj Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare