Železnička stanica Novi Sad. Foto: Nova.rs

Glavna Železnička stanica u Novom Sadu, zbog požara u trafo-stanici, danima je već u mrkolom mraku, a otpravnici putnike i vozove dočekuju sa baterijskim lampama i mobilnim telefonima.

 

U celoj stanici postoji samo jedan agregat koji koristi stanična policija, dok su šalteri za prodaju karata u mrklom mraku. Vozovi zbog izgradnje nove pruge saobraćaju samo na ove dve destinacije, pa putnici za Suboticu ili Sombor kažu da je “sreća” što dobro poznaju stanicu, jer bi se u suprotnom “pogubili i zaplitali” po stanici.

“Studiram u Novom Sadu i voz mi je najjeftiniji prevoz do Sombora, tako da sam na stanici ‘domaća’, pa mogu da se snalazim i po mraku. Međutim, stvarno nije nimalo prijatan osećaj kada idem do perona kroz praznu i mračnu zgradu, gde vidite samo odsjaje baterijskih lampi ili telefona drugih putnika. Malo nas je i uglavnim se već i poznajemo, tako da gledam da barem uvek idemo u grupi”, kaže studentkinja koju su reporteri Nova.rs zatekli na Železničkoj stanici.

Železnička stanica Novi Sad. Foto: Nova.rs

Kako dodaje, u stanici putnike niko ni ne obaveštava da je zgrada bez struje, tako da su oni koji ne putuju često vozom potpuno zbunjeni, ne znaju kuda treba da idu i uglavnom prate otpravnike koji ih, uz svetlo telefona, upućuje kako da sa perona stignu do izlaza.

O tome da stanica već danima nema električnog napajanja, javnost nisu obavestili ni Infrastruktura železnice Srbije, koja upravlja stanicom, kao ni Srbija voz, čiji radnici u mraku prodaju karte i ispraćaju vozove.

Železnička stanica Novi Sad. Foto: Nova.rs

U Elektrodistribuciji Srbije su naveli da je 3. maja u 20:55 časova zbog kvara došlo do prekida u snabdevanju električnom energijom Železničke stanice. Kako navode, havariju je izazvao požar u trafostanici koja je u vlasništvu Železnice.

„Na zahtev vatrogasaca i vlasnika obezbeđeno je beznaponsko stanje trafostanice njenim isključenjem, kako bi mogao da se ugasi požar i kako bi vlasnik mogao da pristupi otklanjanju kvara u svom postrojenju. Nakon sanacije kvara i podnošenja zahteva za uključenje, biće odmah normalizovano snabdevanje“, naveli su iz EDS za Radio 021. Za sada nije poznato do kada će potrajati radovi na trafo stanici, ali radnici koji sun a terenu su novinarima nezvanično rekli “da će potrajati još par dana”.

Železnička stanica Novi Sad. Foto: Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare