Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon sedam godina pauze, železnička linija Subotica-Segedin za putnike biće uspostavljena 24. oktobra.

Kako prenosi RTV Panon, deonica pruge u Srbiji je u potpunosti operativna, dok su u Mađarskoj radovi još uvek u toku.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Madjarske Peter Sijarto je rekao da će putnički vozovi imati dve zaustavne stanice na mađarskoj strani i pet stanica na delu pruge u Srbiji.

Očekuje se, kako je naveo, da će ​​vreme putovanja biti oko 1 sat i 15 minuta, zato što voz neće morati da se zaustavlja na pola sata zbog granične kontrole.

„Već smo se uspeli dogovoriti da će se granična kontrola odvijati na jednoj lokaciji, odnosno na području Mađarske, gde će kontrolu zajedno obavljati carinici Mađarske i Srbije, i na taj način smo uspeli da znatno smanjimo vreme zastoja vozova, tako da će ovo biti dobra opcija prevoza za ljude koji žive duž graničnog područja“, istakao je Sijarto.

Kako je najavljeno, voz se na poslednjoj stanici zaustavlja na železničkoj stanici Horgoš pre prelaska u Mađarsku.

„Osim železničke stanice Horgoš, kompletno su obnovljene i stanica na Paliću i stanica u Bačkim Vinogradima. Izgrađeno je nekoliko železničkih prelaza izmedju Subotice i Horgoša, koji su opremljeni najsavremenijom svetlosnom signalizacijom i automatskim branicima“, navodi se u tekstu.

Potpuna obnova železničke pruge je počela u oktobru 2021. godine, kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban na železničkoj stanici Horgoš zajednički najavili početak radova na obnovi pruge između Subotice i Segedina.

Dodaje se da je 1. avgusta 2022. godine, nakon 30 godina ponovno uspostavljen i teretni saobraćaj na železničkoj liniji Segedin-Subotica.

BONUS VIDEO – Vozom kroz Sibir: Jedna pruga, osam časovnih zona, 64 stanice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare