Žele da uklone velika pluća iz centra koja mere zagađenje

Društvo 01. mar. 202112:08
Podeli:
Foto: Kreni-promeni/ZORAN DASIC

Komunalna policija zatražila je danas od izvršne direktorke incijative "Kreni - Promeni" da uklone velika pamučna pluća koja su postavili proteklog vikenda na bilbordu kod Doma omladine u centru grada i najavili da će biti kažnjeni zbog postavljenja tog biloboda iako su dobili dozvolu.

„I pored toga što je dobijena dozvola za postavljanje bilborda na 7 dana, iz komunalne policije danas su zvali izvršnu direktorku tima “Kreni – Promeni” i tražili da se bilbord danas ukloni u prepodnevnim satima, kao i da će biti kažnjeni“ saopštili su iz Inicijative „Kreni – Promeni“.

Foto: Kreni-promeni/ZORAN DASIC

Oni podsećaju da su velika bela pamučna pluća u centru Beograda postavili kako bi ustanovili za koliko će dana pocrneti, kao i da se na velikom bilbordu nalazi se i senzor kojim se meri zagađenje, a čije rezulatate građani mogu da provere na sajtu istaknutom na bilbordu.

„Zahtevi za postavljanje bilborda podneti su blagovremeno Opštini Stari grad i Sekretarijatu za saobraćaj (10. i 12. februara), a ubrzo nakon toga i zahtevi za produženje dozvole, jer su javne službe kasnile sa izdavanjem dozvole iako su uredno naplatili sve takse“ navode.

Tim „Kreni – Promeni“ je zajedno sa Udruženjem za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, ali i Beogradskom otvorenom školom, Eko stražom i nekoliko drugih udruženja sakupilo preko 51.000 potpisa kojim je tražilo od Irene Vujović da direktno podrži predlog inicijative „Rešenje za zagađenje“ kojom se traži da se sredstva iz budžeta predviđena za subvenciju električnih i hibridnih vozila usmere na ložišta.

Prilikom postavljanja pluća aktivisti su istakli da žele da provere da li će ministarka Irena Vujović odgovoriti na zahtev pre nego što pluća pocrne.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti istaklo je da su sve dozvole dobijene u skladu sa zakonom i da bi bilo kakvo uklanjanje bilo kršenje slobode mišljenja i izražavanja aktivistima.

„Predstavnici UZUZ-a nakon što su kontaktirali komunalnu inspektorku upućeni su da se za sve informacije oko ovog slučaja jave načelnici. U toku dana ćemo probati da otklonimo pravne nedoumice, ali bilbord nećemo ukloniti i tražićemo produženje na 14 dana“ ističu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar