Olivera Zekić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić rekla je večeras da "niko iz Evropskog parlamenta, u svakom slučaju, neće uticati" na to telo prilikom donošenja odluke o dodeli pete nacionalne frekvencije. Ona je ponovila da će odluka o tome biti biti doneta kada se završi spor pred Upravnim sudom koji je Nova S pokrenula protiv REM-a.

“Kad pravosudni organi budu doneli odluku da li smo mi prekoračili rok za dodelu dozvola onda ćemo odlučivati”, rekla je Zekić u Hit tvitu.

Podsetimo, u kompromisnim amandmanima na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, koji bi na dnevnom redu Spoljnopolitičkog odbora EP trebalo da se nađe 26. aprila “EP konstatuje novi otvoreni poziv za dodelu frekvencija i dozvola nacionalne televizije i poziva da se peta licenca dodeli kroz transparentan i nepristrasan proces bez nepotrebnog odlaganja i u skladu sa međunarodnim standardima slobode medija”.

“Oni u tim amandamnima traže veću nezavisnost i veću transparentnost REM-a, a nama u formi preporuke traže da petu frekvenciju dodelimo nekim televizijama koji su njihovi ljubimci, pretpostavljam da je to Nova S”, rekla je ona.

Zekić je još jednom ukazala da peta dozvola za nacionalnu pokrivenost neće biti dodeljena dok se ne završi sudski spor koji je Nova S pokrenula protiv REM-a.

“I sada ponavljam neće da može”, rekla je Zekić, dodajući da su zbog toga izdržali pritiske opozicije i dela civilnog društva, za razliku od vlasti koja ih, kako je rekla, “zaista nikada nije pritiskala”.

“Ne znam kako male Perice po Evropi, ti belosvetski hohštapleri razmišljaju da izgleda uticaj na REM, ali u svakom slučaju niko iz EP neće uticati na Regulatorno telo. Tražite transparentan proces, pa šta hoćete gospodo da li je transparentan proces procedura koju sprovodimo”, upitala je Zekić, navodeći da REM raspisuje konkurs, poziva sve koji su se prijavili na javne razgovore, pročitaju elaborate i da onda „svaki član po svojoj savesti i svom nahođenju izabere za koga će da glasa“.

“Da li ta veća transparetnost koju traži EP znači da svaki od devetoro članova REM-a treba da ima iznad svoje glave, prilikom glasanja, po jednog evroparlamentarca, koji će da zaokružuje Novu S. E, pa neće moći. Dok sam ja u REM-u, a to je još tri godine koliko mi je mandat, ovakve stvari neće moći da prođu, samo preko mene mrtve. Nek pričaju šta god hoće, nek ide ova moja izjava u sve ambasade, ali ovo što oni rade je takav jedan bezobrazluk”, rekla je Zekić.

Ona je navela da peta frekvencija i ne mora da se dodeli, a da su prema njenom mišljenju i četiri komercijalne televizije sa nacionalnom prekrivenošću sa dva javna servisa mnogo i da to nije tržišno isplativo.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić: Za koga se čuva peta nacionalna frekvencija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare