Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock, Shutterstock, privatna arhiva

Građani Srbije decenijama unazad suočavaju se sa istim problemima kada je zdravstveni sistem u pitanju. Dugačke liste čekanja, nedostatak inovativnih lekova i procedura samo su neke od manjakovsti našeg zdrvastva na koje smo se navikli. Najnoviji primer jeste iskustvo našeg čitaoca Marka D. koji je bezuspešno više od 25 puta pokušavao da zakaže pregled u Domu zdravlja Zvezdara.

Naime, u periodu od 8.30h, pa sve do 10.15h, Marko je više od 25 puta pokušavao da dobije nekoga iz Doma zdravlja Zvezdara, kako bi zakazao pregled kod lekara opšte prakse.

U prilog tome govori i njegova lista poziva, na kojoj se vidi da je više puta pokušao da stupi u kontakt sa ovom zdravstvenom ustanovom.

Foto: Privatna arhiva

„Ne samo da mi, građani izdržavamo zdravstveni sistem, već nemamo ni opciju da biramo koju vrstu zdravstvenog osiguranja želimo. Na sve to, došli smo u situaciju da je postalo gotovo nemoguće zakazati pregled kod lekara opšte prakse, a epidemija koronavirusa nije u jeku“, navodi naš čitalac.

Dodaje da postalo gotovo nemoguće dobiti osnovnu uslugu, a to je pregled kod lekara opšte prakse.

Odluka ministarke Grujičić ne funkcioniše 

Upr­kos či­nje­ni­ci da je od kra­ja de­cem­bra omo­gu­će­no za­ka­zi­va­nje pre­gle­da kod spe­ci­ja­li­ste či­ta­vog me­se­ca, do le­ka­ra od­re­đe­nih spe­ci­jal­no­sti i da­lje je te­ško do­ći. Za mno­ge gra­đa­ne je ne­mo­gu­ća mi­si­ja da do­bi­ju ter­min za pre­gled kod en­do­kri­no­lo­ga, ga­stro­en­te­ro­lo­ga ili ne­u­ro­lo­ga.

PROČITAJTE JOŠ

Mno­gi su se ob­ra­do­va­li od­lu­ci mi­ni­star­ke zdra­vlja pro­fe­sor dr Da­ni­ce Gru­ji­čić da za­ka­zi­va­nje spe­ci­ja­li­stič­kih pre­gle­da vi­še ne bu­de omo­gu­će­no sa­mo od 1. do 5. da­na u me­se­cu, već či­ta­vog me­se­ca, ali u prak­si to i da­lje ni­je još uvek mo­gu­će.

Na osno­vu po­da­ta­ka be­o­grad­skog Grad­skog za­vo­da za jav­no zdra­vlje, u pri­vat­noj prak­si  u pre­sto­ni­ci je 2021. go­di­ne oba­vlje­no 1.650.120 po­se­ta le­ka­ru, od ko­jih je 1.276.041 pr­vih, a po­sta­vlje­no je 1.167.936 di­jag­no­za.

U pe­ri­o­du od 2012. do 2021. go­di­ne be­le­ži se trend ra­sta po­se­ta spe­ci­ja­li­stič­kim slu­žba­ma u pri­vat­nom sek­to­ru. Ta­ko je broj pr­vih po­se­ta po­ras­tao za sko­ro če­ti­ri pu­ta, a broj ukup­nih po­se­ta za 3,2 pu­ta.

BONUS VIDEO: Prijatelj Rus joj je umirao, a Hitna pomoć u Čačku je odbila da dođe, obrazloženje je skandal