apoteka
Foto:Vesna Lalić

Radnici Apotekarske ustanove Leskovac, javili su se redakciji portala Nova.rs, jer kako kažu, već tri godine nisu primili lični dohodak, odnosno 38 plata, zaključno sa mesecom majom 2020. godine.

Kako za naš portal kaže Sunčica Stojanović, spec. dipl. farmaceut i šef apoteke u Leskovcu, pune tri godine obraćali su se svim relevantnim faktorima koje imaju nadležnost za rešavanje ovog problema, i to od lokalne samouprave, do Ministarstva zdravlja, Ministarstva za lokalnu samoupravu i Ministarstva rada, kao i kabinetu predsednice Vlade Srbije Ani Brnabić, ali i kabinetu predsednika Srbije Aleksandru Vučiću.

Međutim, kaže Sunčica, svi njihovi zahtevi i molbe bili su ignorisani od gorenavedenih nadležnih službi.

„Za poslednje tri godine imali smo samo laži i odlaganje naših osnovnih ljudskih prava, prava na lični dohodak i normalan život. Prinuđeni smo da posegnemo za još jednim instrumentom za ostvarivanje prava, a to je miran i nenasilan protest ispred zgrade Valade Srbije u sredu 11. juna u 12 sati. Naše strpljenje je na izmaku, naše porodice su gladne i iznemogle od godina čekanja na rešenje naših problema“, kaže Sunčica Stojanović za Nova.rs i dodaje:

„Zamislite da da svakog dana dolazite na posao i obavljate svoje radne obaveze i zadatke na najbolji mogući način, a za svoj rad i zalaganje ne budete plaćeni pune tri godine. Naši egzistencijalni uslovi su ugroženi, a svi problemi mogli bi da budu rešeni, kada bi nadležne institucije poštovale zakon. Zalagali smo se i tokom pandemije zarazne bolesti Kovid 19, sve vreme smo bili na poslu i izneli ogroman teret, uvek smo bili tu kada je bilo potrebno državi, ali nas država uporno ignoriše i neće da nas čuje“, napominje Stojanović i ističe da su ostale Apotekarske ustanove u celoj Srbiji rešile svoj status putem socijalnog programa ili na neki drugi način.

Izjava direktora Apoteke Leskovac da zaposleni tri godine nisu primili platu; Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica ističe da je plan Apotekarske ustanove Leskovac da mirnim putem iskažu svoje nezadovoljstvo, na jedinom mestu gde se to u ovom trenutku može rešiti, a to je, navodi ona, Vlada Srbije.

„Planiramo da svi radnici AU Leskovac dođu sa svojim partnerima i decom, 11. juna u 12 sati ispred Vlade Srbije, a tu ima i samohranih majki i majki sa po dvoje ili troje dece. Iznećemo svoje zahteve u nadi da će nas neko saslušati i pomoći nam da se naš problem reši. Našem protestu pridružiće se i radnici Apotekarske ustanove iz Bora i iz Novog Pazara, koji se nalaze u sličnoj situaciji, a pozvaćemo i sve ostale zdravstvene radnike da nam pruže podršku“.

Sunčica kaže da će, ukoliko ne dođe do nekog rešenja ili plana za rešenje njihovog problema, sa svojim porodicama stupiti u štrajk glađu, jer drugog izbora nemaju.

„Ostaćemo ispred zgrade Vlade Srbije koliko god bude bilo potrebno, ili dok neko napokon ne reši naše dugogodišnje probleme. Zahtevamo isplatu zaostalih ličnih dohodaka za prethodne tri godine, rešavanje našeg statusa preko socijalnog programa ili na neki drugi način, koji uspemo da dogovorimo s Vladom, ako uspemo“, priča Sunčica.

Za kraj, naša sagovornica naglašava da je potrebno da nadležni sednu s njima za sto i pomognu im u rešavanju ovog problema.

„Mora da se pronađe rešenje koje će biti prihvatljivo za sve, jer kad budemo izašli na ulice, idemo do kraja i nećemo odustati i od najradikalnijih mera“.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Apotekarsku ustanovu u javnoj svojini osniva jednica lolakne samouprave, u skaldu sa Planom mreže.

 

****
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare