virus zapadnog nila
Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić potvrdio je da je tokom analize komaraca sa teritorije grada Beograda detektovan virus Zapadnog Nila, zbog čega će preduzeće Gradska čistoća angažovati avijaciju za zaprašivanje na teritoriji Beograda.

„Osim zaštite stanovništva od širenja ovog virusa, postoji osnovana briga da se virus Zapadnog Nila ne „preklopi“ sa infekcijom virusa korona i da se to upravo sprečava“, rekao je Radojičić, prenosi Beoinfo.

„Iz tog razloga smo reagovali brzo i krenuli sa suzbijanjem komaraca i iz vazduha. Prilikom tretmana komaraca ključno je da se oni suzbijaju sa zemlje u periodu između 20 i 21 časa kada su komarci aktivni i ima ih oko kuća i zgrada, a to mi upravo i činimo“, naveo je on.

Radojičić je istakao da će, usled klimatskih promena, sve veći broj komaraca prenositi razne tropske bolesti zbog čega je insistirao na izradi nove strategije koja će biti urađena u skladu sa zdravstvenim i ekološkim principima.

Zone zaprašivanja

Iz Gradske čistoće su poručili da će se zaprašivanje nastaviti ukoliko to vremenski uslovi dozvole, a plan je da počne u 20 sati. Zaprašivanje će se obavljati sa zemlje.

Suzbijanje komaraca sa zemlje sprovodiće se na lokacijama nasip od Crvenke ka Dunavcu, nasip od Dunavca ka Crvenki, Ada Huja, Višnjica do Bele stene, Donji Kalemegdan, Ritopek, Vinča uz Dunav, Grocka uz Dunav, Brestovik, Višnjica, Višnjička banja 1, Višnjička banja 2, Vinča 1, Vinča 2, Grocka 1, Grocka 2, Obrenovac – Belo polje, Dudovi, Rvati, II i III mesna zajednica, Mala Moštanica, Barič, Mislođin, Draževac, Jasenak, Konatice i Poljane.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar