Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zaprašivanje komaraca u Beogradu biće nastavljeno danas od 20 sati, objavljeno je na sajtu Gradske čistoće. Ujedno, to je i bitka protiv virusa Zapadnog Nila koji je detektovan u prestonici.

Iz Gradske čistoće su poručili da će se zaprašivanje nastaviti ukoliko to vremenski uslovi dozvole, a plan je da počne u 20 sati. Zaprašivanje će se obavljati sa zemlje.

Suzbijanje komaraca sa zemlje sprovodiće se na lokacijama nasip od Crvenke ka Dunavcu, nasip od Dunavca ka Crvenki, Ada Huja, Višnjica do Bele stene, Donji Kalemegdan, Ritopek, Vinča uz Dunav, Grocka uz Dunav, Brestovik, Višnjica, Višnjička banja 1, Višnjička banja 2, Vinča 1, Vinča 2, Grocka 1, Grocka 2, Obrenovac – Belo polje, Dudovi, Rvati, II i III mesna zajednica, Mala Moštanica, Barič, Mislođin, Draževac, Jasenak, Konatice i Poljane.

Beograđane je veoma uznemirala vest da je virus Zapadnog Nila detektovan, što je saopštila i Gradska čistoća. Ovo je stvorilo zabrinutost kod građana, koji su uplašeni da li će komarci preneti ovaj virus, ali ovo je demantovao Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta.

Tomanović je kazao da rečni komarci ne prenose virus Zapadnog Nila, već da opasnost postoji od kućnih komaraca, vrste culex pipiens, koja je najznačajniji vektor virusa zapadnog Nila kod nas.

„To što je detektovan virus kod ovih komaraca nije ništa neuobičajeno. Ptice su najčešći rezervoar virusa, od njih se komarci najčešće zaraze, ali postoje i neke druge životinje“, rekao je biolog i dodao:

„Možemo da šetamo pored reka. Treba biti oprezan, ali nije toliko opasno. Kućni komarci su aktivni posle 8 sati uveče, oko kuća, na 200 do 300 metara od naselja“, obajasnio je.

Na koje simptome ne smete ostati imuni

Foto: Shutterstock

Iz Gradske čistoće su nakon detektovanja virusa poručili da to nije bilo neočekivano, te skrenuli pažnju građanima koje simptome ne smeju da zanemare.

„Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša“, kaže direktor JKP „Gradska čistoća“, Marko Popadić.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800 000 807 ili putem elektronske pošte na adresu [email protected].

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar