Jovan Vesić Foto:N1

Ispred Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Beograđanin Jovan Vesić najavio je štrajk glađu zbog toga što njegova majka, korisnica socijalnog stana, inače u invalidskim kolicima, nema mogućnost da izlazi napolje, s obzirom da lift u ulazu ne radi već tri godine, a nadležni su sve vreme ostajali nemi na njegove molbe da se taj problem reši. Za N1 kaže da razmišlja o štrajku ili nekom drugom vidu protesta ukoliko neko ne izađe na teren i reši problem koji traje godinama.

U pitanju je naselje Kamendin u Zemunu, kompleks socijalnih stanova.

„Želeo bih da apelujem na ljude u Sekretarijatu da neko konačno izađe na teren i da probamo da rešimo problem. Ovo više nije moja majka u pitanju, tamo ima 186 stanova, više od 400 stanovnika tamo živi, to su uglavnom osobe sa invaliditetom, teško pokretne ili potpuno nepokretne, te zgrade nemaju liftove, oni su polomljeni, počupani. Iz Sekretarijata niko nema sluha da se izađe na teren, da se urade popravke, jer se krovovi ruše“, objašnjava Vesić za N1.

Njegova majka, dodaje, živi na 4. spratu.

„Nama tri godine ne radi lift, ona tri godine ne može da izađe, da ode do lekara, da prošeta, tri godine je zarobljena. Sada ima i vlage, jer je krov polomljen. Ja sam bio juče kod roditelja, tamo je nemoguće disati“, kaže.

Zgrada u kojoj živi njegova majka je, prema njegovim rečima, useljena 2013. godine, u martu.

„Od tada do 2015. je koliko-toliko sve i funkcionisalo, od tada niko ne izlazi na teren, niko se ne javlja, a Grad Beograd je dužan po ugovorima, plaćamo redovno račune, ne tražimo ništa posebno, samo da se neko odazove, da se ljudima omoguće pristojni uslovi za život“, zamolio je Vesić.

Obraćao se, kaže, Sekretarijatu više puta, razgovarao sa različitim ljudima.

Pokušaće, dodaje, da ponovo razgovara s nekim i pokuša da reši problem do Nove godine.

„A Novu godinu i Božić ovde da čekam, da štrajkujem glađu… Neki vid protesta ću morati da počnem. Ja sam zbog svoje majke ovde, ali tamo ima ljudi koji su u kolicima ili jedva pokretni, koji ne mogu da izađu iz stana, da odu po hleb, a nemaju nikoga“, rekao je Vesić.

Bonus video: Štrajk đubretara u Brajtonu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar