Foto:N1/Milan Nikić

Učenici Srednje škole "Kralj Petar Prvi" u Topoli u utorak nisu došli na nastavu jer su prethodnog dana otišli kućama zbog hladnih radijatora. Prema najavi nastavnika i direktora, učenici će u sredu redovno doći u školu na nastavu jer je dopremljen kvalitetan ugalj.

Ta škola zagreva se pomoću kotlova na ugalj starih 65 godina, a problem je kvalitet uglja, pa kako tvrdi profesorka hemije Karolina Aleksadrović, nemoguće je raditi na gornjim etažama škole zbog velike koncentracije ugljen-monoksida iz kotlarnice.

„U kabinetu za hemiju koji se nalazi tačno iznad kotlarnice, učenici su izloženi velikom uticaju otrovnog gasa ugljen-monoksida i zato je zdravlje dece ugroženo sa sve više respiratornih oboljenja. Pored kabineta za hemiju je prostorija za smeštaj hemikalija za oglede, podložne su uticaju visokih temperatura i mogu da naprave neželjena dejstva. Rešenje za sve je da umesto garave kotlarnice na nekvalitetan ugalj dobijemo ono što svi imaju u 21. veku a to je gasni kotao, koji ne širi štetne materije“, kaže za N1 Aleksandrović.

PROČITAJTE JOŠ:

U ranim jutarnjim časovima srednju školu u Topoli posetili su načelnik Školske uprave Šumadije Goran Joksimović i predsednik Privremenog organa opštine Topola Dragan Jovanović.

„U narednom periodu za školu će biti nabavljen kvalitetniji ugalj, a gasifikacija škole je predvićena do 1. marta“, rekao je Dragan Jovanović, predsednik Privremenog organa opštine Topola.

Jovanović je nezadovoljan stavom nastavnika i rukovodstva škole što nije loženo tokom vikenda, pa bi ponedeljak bio radni dan, i što je pečat škole zloupotrebljen u ponedeljak pa su svi mediji sa Fejsbuk stranice škole upotrebili proglas kolektiva. Najavio je sankcije za direktora i sekretara škole.

Foto:N1/Milan Nikić

Profesori škole su izrazili nezadovoljstvo agendom uvođenja gasa u topolskim ustanovama, ustvrdivši da su na „repu događanja“.

U utorak je u 8.30 u školskoj zbornici temperatura vazduha bila 16,3 stepena Celzijusa, a u kabinetu hemije 18 stepeni.

U Topoli je u utorak temperatura vazduha porasla u odnosu na ponedeljak, kotlarnica u školi je radila celu noć, pa je temperatura sada u školi „Kralj Petar Prvi“ u Topoli zadovoljavajuća.

BONUS VIDEO: Škola u Laćarku prokišnjava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar