Manastir Tvrdos Trebinje Bosna i Hercegovina
Manastir Tvrdoš Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Zbog epidemije korona virusa otkazano je održavanje "Župske berbe", tradicionalne privredno-turističke manifestacije koja je trebalo da se održi od 16. do 19. septembra u Aleksandrovcu.

Predsednik opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović izjavio je danas za agenciju Beta da je „organizacioni odbor većinom glasova odlučio da se ta manifestacija u ovakvim epidemiološkim okolnostima ne održi“.

„Imamo sve više zaraženih, na području opštine Aleksandrovac. Svakodnevno imamo po deset do 12 novoobolelih, ne znamo kako će se situacija razvijati do sredine septembra“, rekao je Mihajlović.

Objasnio je da bi tokom manifestacije bilo nemoguće ispoštovati mere koje Krizni štab preporučuje, poput testiranja na licu mesta ili pokazivanja potvrda o primljenoj vakcini ili uradjenom PCR testu, jer je reč o programima koji se odvijaju u glavnim gradskim ulicama te nije moguće iskontrolisati sve prilaze gradu.

Mihajlović je rekao da, na žalost, nije iskorišćena mogućnost masovnije vakcinacije čime bi se sprečilo novo širenje korona virusa.

U Aleksandrovcu je, prema njegovim rečima, prvu dozu vakcine primilo oko 8.000 ljudi, što je oko 40 odsto ukupnog broja.

„Župska berba“ zbog epidemije korona virusa nije održana ni prošle godine.

Reč je o višednevnoj manifestaciji koja svake godine okupi brojne posetioce. U okviru nje se organizuju brojni kulturni, umetnički, sportski dogadjaji, promocije groždja, vina i vinarstva, te ispijanje vina iz poznate „Fontane vina“.

Prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, tokom prethodna 24 sata je u Aleksandrovcu evidentirano 12 novih slučajeva infekcije korona virusom, a u Kovid bolnici u Kruševcu se od kovid-19 leči šest osoba sa područja te opštine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar