Petočasovna blokada dela ulice Kneza Miloša, koju su danas popodne organizovali aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), završena je večeras u 21 sat. Protest ispred Vlade Srbije je počeo u 12.50 sa zahtevom da se obustave radovi na izgradnji vidikovca na Kablaru. Tamo je večera bila Marija Čanković, reporterka TV Nova. Ona nam prenosi šta kažu građani koji protestuju.

Aktivisti su između dva semafora vezali platnene banere sa napisima „Profit je privremen, Kablar je večan“, „Znamo da ne damo“ i „Čuvari Kablara“.

Obraćanja na protestu koji je Savez ekoloških organizacija Srbije organizovao ispred zgrade Vlade Srbije, sa zahtevom da se obustave radovi na izgradnji vidikovca na Kablaru, prekinut je kada je jedna žena prišla aktivisti Draganu Simoviću u trenutku dok je govorio iščupala kabal mikrofona, tako da je skup ostao bez ozvučenja.

Žena je potom pokušala da se udalji, u čemu učesnici protesta nisu pokušali da je spreče, jer su ih organizatori zamolili da to ne čine, pošto je tu policija.

Pripadnici Odeljenja za javni red i mir beogradske policije, kojih je bilo u velikom broju, to su odmah i učinili, izdvojili je sa strane, udaljili dvadesetak metara, legitimisali i zadržali, dok ne dobiju instrukcije kako sa njom dalje postupati, a podatke su uzeli i od Simovića, kao „oštećene strane“.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Simović, koji je 4. oktobra tokom protesta protiv izgradnje vidikovca na vrhu Ovčarsko-kablarske klisure bio priveden i zadržan u policiji osam časova, sa još dvojicom aktivista, konstatovao je da je Srbija odavno pod okupacijom, a „Kablar je samo jedan primer gde se ne poštuju Ustav i zakoni“.

On je istakao i da su neki manastiri u Ovčarsko-kablarskoj klisuri pod upravom države, a ne Srpske pravoslavne crkve i vere, jer dozvoljavaju da se radi ono što se ne sme.

„Uništi li su nam sve na Kablaru – prvo međuljudske odnose, da se narod zavadi. Plaše nas. Ali ako budemo živeli u strahu, nemamo za šta da živimo“, upozorio je Simović.

Velimir Mitrović iz Čačka, čije imanje se nalazi u blizini vidikovca na Kablaru, poručio je da su ljudi koji protestuju zbog očuvanja životne sredine „trunovi za koje niko ne zna ko su, odakle su, dok im u oko ne upadnemo“.

A upadnemo im u oko kad ih uhvatimo u krađi, lopovluku, nepoštovanju Ustava i zakona. Oni hoće da prave neki novi svet u našoj zemlji, svima mozak da nam zatvore. Hoće da nam stave okove, da naprave tamnice, da propišu kako da se ponašamo, naglasio je on.

Advokatica Sara el Sarah rekla je da u Srbiji zakoni služe da se obezbedi legitimno prebijanje, otimanje i hapšenje građana, u interesu pojedinaca.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

„Pozivaju se na evropske standarde i formiraju komisiju koja će to sprovoditi. Kako – tamo su članovi komisije sa kupljenim diplomama, a državno pravobranilaštvo i Ustavni sud ćute, oni su saučesnici u ovom što se radi“, zaključila je ona.

Povod za današnji protest i blokadu dela ulice je bilo hapšenje ekoloških aktivista 4. oktobra, dok su se na planini Kablar protivili početku izgradnje staklenog vidikovca, koji je zvanično otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić.

BONUS VIDEO Višečasovni protest ekologa ispred Vlade Srbije zbog radova na Kablaru: Rešili da blokiraju raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar