EPS
Foto: Printscreen FoNet/video

Protest nekoliko hiljada nezadovoljnih radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) na površinskom kopu u Baroševcu završen je posle 15 sati, zahtevom da se smeni vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Milorad Grčić, da se isporuči radnicima plaćeni ugalj za predstojeću zimu i nadoknadi deo zakinutih plata za prethodnih devet meseci.

Vođa protesta Milan Đorđević rekao je posle protesta koji je počeo oko 14 sati da je upućen dopis predsedniku države Aleksandu Vučiću od koga se traži da nadležne institucije „kazne Grčića zbog torture nad radnicima i gušenja rada sindikata, a zatim i smene zbog neracionalnog trošenja novca tog državnog preduzeća“.

„Ako država ne preduzme ništa, a od Vučića tražimo da nadležne institucije utvrde odgovornost Grčića za rasipanje novca državnog preduzeća i torturu nad radnicima, organizovaćemo generalni štrajk“, rekao je Đorđević.

Dodao je da Grčić nije uspeo da spreči dolazak radnika na protest, iako je jutros naredio da napuste radna mesta kako se ne bi priključili protestu zbog čega su autobusom odvezeni sa radnog mesta, ali su se oni vratili automobilima.

Oni su tokom govora Đorđevića o zloupotrebama u tom preduzeću skandirali „Uhapsite Grčića, Uhapsite Grčića…“.

Grčić je saopštio da su sami radnici tražili da napuste posao pre isteka radnog vremena, jer su se plašili za ličnu bezbednost.

Đorđević, koga je, kako tvrdi „poltronski deo sindikata smenio prvog dana protesta 22. oktobra u Beogradu na lažiranoj sednici Glavnog odbora zbog čega ne priznaje opoziv“, rekao je da je više puta tražio razgovor sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o problemima u tom preduzeću, ali da nikad nije odgovorila.

„Ovih dana od kada je počeo protest, poslovodstvo je počelo ubrzano da rudarima koji kopaju ugalj da bi se proizvela struja, isporučuju taj energent za grejanje njihovih domaćinstava“, rekao je Đorđević i naveo da se radnicima dugovalo oko 5.500 tona uglja.

Dodao je da je policija na skupu bila korektna i da je dobro što je došla da obezbedi protest jer se plašio da poslovodstvo ne inscenira neki konflikt.

Bonus video: Protest radnika EPS-a

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar