EPS
Foto: Printscreen FoNet/video

Nekoliko stotina članova Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije, koji ne priznaje smenu njegovog predsednika Milana Đorđevića, protestovalo je danas ispred zgrade Elektroprivrede Srbije u Beogradu zahtevajući da v.d. tog preduzeća Milorad Grčić podnese ostavku.

„Ostavku vršioca dužnosti direktora EPS-a tražimo zbog toga što nije prihvatio pregovore koje smo ponudili i što je svojom samovoljom napravio puč u Sindikatu radnika EPS-a. Tražimo njegovu ostavku i zbog rasipničkog poslovanja i kupovanja kamera i uređaja za prisluškivanje i zbog toga što je služba unutrašnje kontole koju čine bivši policajci zavela strahovladu među zaposlenima u EPS-u“, rekao je obraćajući se prisutnima na skupu Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a dodavši da je Grčić odgovoran što je samo za kupovinu novog nameštaja u preduzeću potrošeno oko 33 miliona evra.

On je dodao da zaposleni u Rudarskom basenu “Kolubara” koji protestuju protiv vršioca dužnosti direktora neće ugroziti elektroenergetski sistem Srbije, kako on tvrdi, ali da su u slučaju da Grčić ne podnese ostavku ili ga Vlada Srbije ne smeni spremni da “organizuju generalni štrajk” tim povodom.

Đorđević je odbacio odluku o svom opozivu sa mesta predsednika Sindikata EPS-a, s obrazloženjem da je sednica lažirana i da je Grčić zloupotrebio Sindikat RB „Kolubara“ na čelu sa Miodragom Rankovićem da ga na „fingiranoj“ sednici smeni. On je najavio da će, u slučaju da zahtevi radnika u protestu ne budu ispunjeni, sledeći protestni skup biti održan u Rudarskom basenu “Kolubara”. Okupljeni radnici Đorđevićevo obraćanje prekidali su aplauzima i skandiranjem “Grčiću odlazi”.

Pored ostavke vršioca dužnosti direktora EPS-a radnici u protestu zahtevaju i da se radnicima u RB “Kolubara” isporuči ranije uplaćeni ugalj za grejnu sezonu kao i da im se isplati razlika plata za prethodnih devet meseci koja je predviđena Kolektivnim ugovorom.

Tokom protesta ispred sedišta Elektroprivrede Srbije saobraćaj u Balkanskoj ulici bio je zaustavljen. Na skupu na kome nisu zabeleženi incidenti bila su prisutna svega tri policajca u uniformi. Okupljeni radnici nisu sprečavali nikog da ulazi ili izlazi iz zgrade EPS-a tokom održavanja protesta.

Podsećanja radi, Sindikat radnika EPS-a započeo je svoj protest u petak 22.oktobra dok je istog dana organizovana sednica na kojoj je prisustvovalo 28 članova Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a na kojoj je doneta odluka o Đorđevićevoj smeni. Tada su prisutni za novog predsednika jednoglasno izabrali Radosava Кrsmanovića iz Sindikalne organizacije EPS „Кolubara“ Lazarevac.

BONUS VIDEO: Protest radnika EPS-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar