Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Solidarna kuhinja” nastala je na početku vanrednog stanja i pandemije, kao podrška onima koji ne mogu sebi da priušte ono što bi svakome trebalo da bude dostupno - hranu. Obroci za najugroženije i najsiromašnije spremaju se i dele svake srede, subote i nedelje. Nova.rs danas je obišla one najzaslužnije za ovu ljudskost - zavirili smo u prostorije društvenog centra "Začin", gde smo sa keceljama zatekli vredne aktiviste koji su spremali više od sto obroka. Krčkao se gulaš sa pečurkama i makaronama. Pomagale su i dve migrantkinje iz Irana.

Secka se, ljušti se, krčka se, širi se toplota šporeta na drva, ali i toplota ljudskosti.

Mladi, voljni da pomognu i svoje slobodno vreme provedu kuvajući za druge, za one kojima je ukusan obrok nedostižan luksuz. I to nije samo puko prehranjivanje, vodi se računa i da oni najsiromašniji imaju bar malo prijatnosti i uživanja – pažljivo se biraju začini, bitno je i da bude ukusno. Čuje se i „ja bih da to bude što gušće, nemoj da te pečurke puste mnogo vode“.

Nedelja je u Solidarnoj kuhinji poseban dan – sledi i poslastica. Posle gulaša sa pečurkama, biće i krofni.

Tu su Farima i Somaije, dve mlade Iranke koje sigurnost i azil traže u Srbiji. Dok seckaju šargarepu, objašnjavaju nam da humanitarnim radom žele da pomognu onima čije sudbine prepoznaju, onima koji su ugroženi i koji su u nemilosti života.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

 

U rad Solidarne kuhinje, od početka pandemije u martu, uključilo se više od 100 aktivista.  Svako pomaže koliko i kako može – neko nabavlja namirnice, neko kuva, a neko razvozi obroke.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

 

„Okupila nas je pandemija i kriza, ekonomske posledice te krize i činjenica da su mnogi ljudi ostali bez posla, da su mnogi postali ugroženi, a oni koji su već bili ugroženi sada su na ivici egzistencieje. Smatrali smo da moramo nešto da uradimo“, objašnjava nam jedan od aktivista Nikola Budanović.

Hladni dani i novi pik pandemije znače i više posla, veća je potreba da se pomogne.

„Sada imamo više posla i kompleksnije je sve izvesti logistički, ali već smo uigrani i spremni za zimu“, kaže nam Nikola i dodaje da Solidarna kuhinja nijednog korisnika na terenu neće ostaviti gladnog.

„Verujem u solidarnost. Ovo je je jedan dobar primer toga“, poručuje Nikola.

Šta sve treba znati o Solidarnoj kuhinji?

 

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Obroci se dele sredom, subotom i nedeljom u 16 časova u blizini Vukovog spomenika, blizu ulaza u menzu studentskog doma Lola. U proseku bude pripremimo i podeljeno oko 100-120 obroka po danu, odnosno nešto više od 300 obroka nedeljno.

Ukoliko se desi da se ne podele svi obroci na punktu, hrana se se nikada ne baca već se nosi u neformalno naselje Makiš ugroženim porodicama sa kojima smo u kontaktu.

Pored aktivistkinja i aktivista koji bi se uključili u rad Solidarne kuhinje tako što će pripremati obroke ili ih deliti na terenu, uvek su nam potrebne donacije. Kada je reč o novčanim donacijama, one se mogu izvršiti uplatom na dinarski račun 200-2782330101033-51 (Primalac Solidarna Kuhinja CPM) ili putem paypala za uplate iz inostranstva na paypal.me/solidarnakuhinja. Takođe, moguće je donirati i namirnice, ali kako prijem i adekvatno skladištenje velikih količina hrane ume biti izazovno, pozivamo sve koji su zainteresovani da nam na ovaj način pomognu da se unapred najave putem društvenih mreža ili na telefon +381631455930

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare