Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ ; privatna arhiva

"Bednice" i "Drugarice, lažljivice", orilo se juče hodnicima Doma omladine. Sve su to poruke upućene premijerki Ani Brnabić, a izgovorio ih je LGBT aktivista Aleksandar Savić, revoltiran nakon odluke MUP-a da zabrani šetnju koja je u okviru Evroprajda zakazana za subotu, 17. septembar. On za Nova.rs objašnjava zašto je izgovorio to što je izgovorio i šta ga je isprovociralo na postupak koji je Anu Brnabić, kažu očevici, skoro doveo do suza.

Samo nekoliko sati posle odluke o otkazivanju šetnje, u Domu omladine održana je konferencija posvećena ljudskim pravima, a jedan od gostiju bila je i premijerka Ana Brnabić koja se javno deklariše kao LGBT osoba. To je apsurd i bezobrazluk koji je isprovocirao našeg sagovornika.

„Kada smo čuli da je šetnja u okviru Evroprajda zabranjena, pitali smo se gde ćemo šta ćemo i kako ćemo. Onda smo odlučili da odemo do Doma omladine, gde je premijerka trebalo da dođe na konferenciju o ljudskim pravima. Malo smo bili besni, jer je obezbeđenje bilo bezobrazno prema nama, nisu nam dali da odemo kroz drugi ulaz, niti da prođemo kroz Dom omladine. Mi smo zaista bili frustrirani, jer na konferenciji o ludskim pravima nama neko ograničava slobodno kretanje, gura nas obezbeđenje, pokušava da nam uzme telefon, policija je vrlo bezobrazna. U nekom trenutku naleteo sam na premiejrku Brnabić na stepenicama. I deslilo se šta se desilo“, Aleksandar nam objašnjava šta je prethodilo njegovoj reakciji i šta ga je nateralo da dobacuje premijerki.

Prevladali su ljutnja, frustracija i razočaranje.

„Ja sam njoj rekao – kako te nije sramota, uradi nešto. Ona je pogledala i nastavila da ignoriše, i onda sma se ja prodrao nemoćno – ‘bednice’. Setio sam se da joj otpevam „Drugarice, lažljivice“, tako se zvalo i otvoreno pismo koje smo pre nekoliko godina poslali premijerki. Počeo sam da pevam, pridružili su mi se, a kasnije se ta pesma čula i u sali. U sali smo joj vikali ‘uuuuu’. Po mom mišljenju, bilo je potpuno besramno da ona posle takve odluke o zabrani šetnje dolazi na konferenciju o ljudskim pravima i da se pravi da je ona nešto uradila za nas. Ona je rekla i kako mi nju mrzimo, kako je ona diskriminisana. Apsurd je da premijerka jedne zemlje ne zna šta je diskriminacija“, iskren je i oštar Aleksandar.

Aleksandar Savić Foto:Privatna arhiva

Pojedini aktivisti koji su se zatekli u Domu omladine svedočili su i tome da je premijerka bila na ivici suza.

„Razumno, siguran sam da ni njoj nije bilo prijatno. Nama cilj nije bio da je rasplačemo, niti da je povredimo. Naprosto, mi smo zaista bili besni i isfrustrirani, očekujemo da ona kao premijerka i kao deo naše zajednice treba da šeta sa nama i da stane uz nas. Pozvali smo je da šeta sa nama“, kaže Aleksandar.

Premijerka je u tom tenutku odgovorila da niko u tme ne može da ih spreči. Ipak, naš sagovornik ne vidi u toj njenoj izjavi bilo šta značajno i važno.

„Kao i većina stvari koju ovih dana izjavljuju političari na vlasti, to ne znači apsolutno ništa. Mi znamo da nama niko ne može da zabrani da izađemo na ulicu i mi ćemo na ulicu izaći. Suština je da država treba da stane uz svoje građane. Premijerka je pričala o tome šta je ona sve učinila za nas, kao da nam čini neku uslugu. To joj je posao, da radi za dobrobit ljudi ove zemlje, za to je, na kraju krajeva, plaćena“, objašnjava Aleksandar.

Naš sagovornik ima jasnu poruku ne samo za premijerku Brnabić, već i za sve građane ove zemlje.

„Mene Ana Brnabić preterano ne zanima, mene zanima da mi u subotu prošetamo i da odbranimo svoje građansko pravo, a slobodno okupljanje. Za mene je to važno ne samo LGBT osbu, nego kao građanina ove zemlje. To je pitanje svih nas“, kaže Aleksandar.

Bonus video: Snimak okršaja LGBT aktivista sa Anom Brnabić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare