Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na osnovu kojih podataka premijerka Ana Brnabić tvrdi da su protesti razlog zbog koga ovih dana beležimo rast broja novozaraženih, kada smo u međuvremenu utvrdili da je baza tako napravljena da ne možemo da utvrdimo sa sigurnošću šta brojevi koje "izbacuje" zapravo govore?

Pročitajte još:

U poslednja 24 časa testirane su 9.183 osobe, od toga su 383 osobe pozitivne.

To su najsvežiji, današnji podaci, saopšteni tokom drugog pika redovnih konferencija za novinare Kriznog štaba, u kojima aktivno učestvuje i premijerka Ana Brnabić.

Danas je saopštila da je rast broja novozaraženih posledica protesta koje smo imali, a na pitanje novinara šta ukazuje na to da su protesti uzrok, odgovorila je da se radi o „nekoliko stvari“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Tačno 7 dana nakon protesta, sada je 8. dan, imali smo porast broja zaraženih, posebno u Beogradu. Nemoguće je da imate onakvo okupljanje, veliki broj demonstranata bez zaštitne maske, u bliskom kontaktu više sati, sukobe, da se to ne vidi u brojevima, to je nemoguće, ne postoji ni teorijska mogućnost. Čini mi se da smo ova dva dana izdržali taj najveći broj, možda i sutra, pa ako se budemo pridržavali mera, da dođe stabilizacija“, pojasnila je svoje viđenje situacije premijerka.

Na ovom mestu treba podsetiti da je epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović za Nova.rs samo dan ranije objasnio da je svako veće okupljanje rizik, ali i da još uvek je rano da bi se utvrdilo da li su protesti u Beogradu i drugim većim gradovima Srbije uticali na porast broja zaraženih koronom.

„Protesti su počeli pre nedelju dana, potrebno je da prođe period inkubacije. Nije još prošlo dovoljno vremena da bi se utvrdile realne brojke i uticaj protesta“, rekao je Radovanović.

Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

On je dodao da su opasnost za porast broja zaraženih bili predizborni skupovi, a da je sada na delu pokušaj da se na neki način pokrije „sramno“ prikrivanje realnih podataka.

Premijerka, međutim, spremno dočekuje i kritike na račun brojeva, i to tako što nas poziva da se više ne opterećujemo time da li se objavljuje broj zaraženih u poslednje 24 ili 72 sata.

Na današnjoj konferenciji za medije, na pitanje – kako je moguće da je 13. jula bilo ukupno 279 zaraženih, a da je dr Predrag Kon rekao da je tog dana samo u Beogradu bilo njih 301 – Brnabić je rekla da to zavisi od  toga koji se podaci gledaju.

„Da se ne hvatamo više šta je rekao ovaj ili onaj, jer je moguće da govorimo o potpuno različitim stvarima. Kada skupite sve na jedno mesto, dobijate približno istu sliku. Da li je dr Kon pričao o 24 ili 48 ili 72 sata, ja ne znam, ali je velika razlika između toga koje obrade podataka gledate. Uporedite sve te stvari i videćete da je to ta epidemiološka situacija“, kaže danas premijerka.

Zastanimo na trenutak.

Ako je svejedno za koji period su obrađeni podaci koje nam saopštava Krizni štab , kako onda možemo da izvučemo zaključak da su baš protesti uticali na porast broja zaraženih?

Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ako premijerka slavodobitno govori o „8. danu posle početka protesta“, kako da znamo da podaci koje nam iznosi odgovaraju tom periodu koji je, navodno, prošao od protesta, a ne o 24, 48 ili 72 sata ranije, što nas je pozvala da zanemarimo, valjda u ime „šire slike“?

Kako to da još nismo utvrdili „potencijal za širenje zaraze“ sada već legendarnog fudbalskog derbija u junu, kome je pristutvovalo barem 15.000 ljudi, a da se na snimcima ne može nabrojati ni 15 komada maski, jer ih izgleda niko nije nosio, ali smo zato u dan utvrdili da se oseća „efekat protesta“ na rast broja zaraženih?

Biće da ona „loša ali najbolja“ baza, koju su ad hok napravili neki ljudi u najboljoj nameri, iako ima „78 nedostataka“, ipak radi posao kako treba – premijerki, za početak, obezbeđuje baš onakve brojeve kakvi su joj potrebni da bi zaključila da su protesti ono što nam – u epidemiološkom smislu – dolazi na naplatu.

„Za mene je ovo očekivano, pa se tad i sa tim brojevima lakše nosite“, zaključila je premijerka Brnabić, a mi se pridružujemo oceni da je za nju ovo – očekivano.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (41)