Radovanović: "Mnogo je više pozitivnih svakog dana"

Na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba dr Zoran Gojković je izjavio da su "protesti u Novom Sadu verovatno doprineli porastu broja obolelih ove nedelje". Kako za Nova.rs kaže epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović, svako veće okupljanje je rizik, ali još uvek je rano da bi se utvrdilo da li su protesti u Beogradu i drugim većim gradovima Srbije uticali na porast broja zaraženih koronom.

„Protesti su počeli pre nedelju dana, potrebno je da prođe period inkubacije“, ukazuje Radovanović.

On dodaje da su opasnost za porast broja zaraženih bili predizborni skupovi, a da je sada na delu pokušaj da se na neki način pokrije „sramno“ prikrivanje realnih podataka.

On ipak, ukazuje da je svako veće okupljanje, pa i protesti koji su se dešavali proteklih dana, potencijal za porast broja zaraženih, ali da još nije prošlo dovoljno vremena da bi se utvrdile realne brojke i uticaj.

Predstavnici Kriznog štaba danas su izneli podatke o porastu broja zaraženih u Beogradu i Novom Sadu.

Zoran Gojković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković je rekao da su „sugerisali“ i prošle nedelje da ćemo ove imati više obolelih.

„U Novom Sadu na dnevnom nivou registrujemo od juče čak 80 građana koji su pozitivni, prošle nedelje je bilo između 50 i 60. To govori u prilog da je ono što se dešavalo pre desetak dana nepovoljno. Vidimo da su to osobe mlađe životne dobi, i da su protesti verovatno doprineli porastu broja obolelih“, rekao je Gojković.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zamenica direktorke Instituta „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da „niko ne može da da pouzdanu informaciju da li je to direktno povezano sa nekim događajem“, ali da je tada „važila zabrana okupljanja, kafići su radili do 23 sata, sa baštom“, te da je svaki boravak bez maski je bio potencijalno mesto zaražavanja:

“U Beogradu sada imamo 30 odsto više potvrđenih slučajeva, u mlađoj populaciji. Napravljene su mere prevencije da se maksimalno smanji potencijalna izloženost. Uzrasna distribucija nam ponovo govori o grupi ljudi koji se najviše izlažu, sigurno ne radeći to svesno, već sa aspekta da se osećaju dobro i zdravo i da prethodno nisu imali nikakvo teško oboljenje”, rekla je Kisić Tepavčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare