meksiko; koronavirus: bolnica; zaštitna oprema
Foto: EPA / Sáshenka Gutiérrez

Zaštitnik građana saopštio je da je, po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja iz medija o neodgovarajućim uslovima rada i neadekvatno organizovanoj zaštiti zdravlja zaposlenih od koronavirusa u Dispanzeru za plućne bolesti, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Zdravstvenog centra Negotin.

Kako se navodi u saopštenju, Zaštitnik građana je od uprave ovog Zdravstvenog centra tražio da ga u roku od 15 dana obavesti o svim okolnostima koje se odnose na konkretan slučaj, a posebno o tačnosti navoda da rendgen tehničari u dispanzeru rade bez ikakve pomoći drugih zdravstvenih radnika i da svake sedmice ostaju sami na svom radnom mestu od petka u 14 sati do ponedeljka u 7.30.

„Zaštitnik građana traži i da ga uprava Zdravstvenog centra obavesti da li su tačni navodi da zaštitna oprema koju rendgen tehničari koriste nije na odgovarajući način izdvojena i zaštićena od mogućnosti da bude kontaminirana koronavirusom i da nisu obezbeđene dovoljne količine alkohola za dezinfekciju“, stoji u saopštenju.

Od nadležnih u Zdravstvenom centru, Zaštitnik građana traži i odgovor da li su tačni navodi da nije organizovano redovno iznošenje medicinskog i drugog otpada iz Dispanzera za plućne bolesti.

Podsetimo, rendgen tehničarka Dispanzera za plućne bolesti u Negotinu Jasmina Pašalić snimila je, kako je rekla, više nego neadekvatne uslove u kojima svakoga dana provodi po šest sati sa kovid pacijentima, bez adekvatne zaštite, strahujući za svoj i život svog nepokretnog deteta, ali i ostalih osoba sa kojima je u kontaktu nakon što za sobom zatvori vrata sa natpisom „crvena zona“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar