Zoran Pašalić Foto:M.K./ATAImages

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je, po pritužbi roditelja učenika nižih razreda osnovne škole „Braća Jerković“ iz beogradskog naselja Železnik, postupak kontrole rada nadležnih, zbog ugrožavanja zdravlja dece na rekreativnoj nastavi, saopštio je njegov kabinet.

U saopštenju piše da je pokrenuo „ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada te škole zbog direktnog ugrožavanja zdravlja i bezbednosti dece usled nehigijenskih uslova“, tokom boravka na rekreativnoj nastavi u dečjem odmaralištu „Bela breza“ u Rožanstvu na Zlatiboru od 13. do 20. juna.

Ombudsman je pozvao i Ministarstvo prosvete da izvrši nadzor nad radom te škole, kako bi se utvrdilo da li je pravilno primenila propise kojima se određuje organizacija i sprovođenje nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj školi.

„Postupak je pokrenut i prema Ministarstvu zdravlja u smislu da li je preduzelo mere iz njihove nadležnosti“, piše u saopštenju.

U pritužbi roditelja se navodi da zaposleni te škole, koji su sa učenicima boravili na rekreativnoj nastavi, nisu reagovali na predviđen način, „iako su imali saznanja da u odmaralištu ima insekata, kao i da je deci moglo biti ugroženo zdravlje zbog alergijske reakcije na ujede stenica“.

BONUS VIDEO: Decu izujedale stenice na eskurziji: Pedijatar pojasnio kako se leči alergijska reakcija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare