Foto:Shutterstock

Čak 137 dece i troje nastavika OŠ "Jovan Miodragović" iz Beograda dobilo je stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji. Nekoliko učenika je imalo i temperaturu, a agencija i škola u kontaktu su sa nadležnim zavodima za javno zdravlje u Zaječaru i Beogradu.

Učenici 3. i 4. razreda boravili su u Sokobanji do 18. maja, u hotelu „Banjica“, gde su se masovno zarazili stomačnim norovirusom, a zbog simptoma koji nekoliko dana nisu prestajali jedan broj mališana, od ukupno 137 zaraženih, ranije se vratio u Beograd, dok su ostali došli kući kada je rekreativna završena, posle osam dana, koliko je i bilo predviđeno da traje.

“Najveći broj dece požalio se na simptome dan pred povratak u Beograd, kada je rekreativna već bila završena. Nekoliko učenika se međutim od trećeg dana na rekreativnoj žalilo na simptome, pa su se samo pojedini vratili kući ranije. Imali su svi klasične simptome stomačnog virusa, mučninu, povraćanje, a nekoliko je imalo i povišenu temperaturu. Razbolele su se i neke nastavnice, a kada su me u utorak pozvale da mi kažu kakvo je stanje, odmah sam obavestila agenciju, a oni su zvali Zavod za zaštitu zdravlja Timok iz Zaječara. Iz Zavoda međutim nisu mogli da uzrokuju materijal od dece, jer su se tog dana vraćali sa rekreativne. Oni su onda obavestili Zavod za javno zdravlje u Beogradu, pa smo ceo četvrtak i petak radili na tome da dobijemo tačne informacije kad je ko bio bolestan i sve smo im prosledili. Napravili su izveštaj, koliko je dece bilo bolesno, pa su tražili od roditelja da donesu stolice kako bi uradili analize. Samo dvoje roditelja se odazvalo“, kaže za Nova.rs Vera Šainovć, direktorka OŠ „Jovan Miodragović“, na Vračaru.

Ona navodi da je potom izolovan norovirus.

„To je stomačni virus, kojim se zarazilo 137. dece od 259 učenika, koliko ih je ukupno bilo na rekreativnoj. Deca su sada dobro, niko nije imao komplikacije i to je ono što je najvažnije” naglašava direktorka.

Foto:Shutterstock

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu za Nova.rs kažu da su obavili epidemiološko istraživanje vezano za oboljevanje od gastroenteritisa među učenicima i nastavnicima iz OŠ “Jovan Miodragović”, koji su boravili u okviru nastave u prirodi u Sokobanji u periodu od 11. do 18. maja.

„U kliničkoj slici obolelih su dominirali sledeći simptomi i znaci: povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i dijareja. U cilju utvrđivanja uzročnika oboljenja, organizovano je sakupljanje uzoraka stolica od obolelih u Gradskom zavodu za javno zdravlje, radi virusološke i bakteriološke analize. U jednom uzorku stolice utvrđeno je prisustvo norovirusa. Prema dobijenim podacima svi oboleli se dobro oporavljaju i od 20. maja nisu registrovani novi slučajevi obolevanja. Svim obolelim osobama je naložena mera izolacije do prestanka simptoma bolesti. U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Timok, u objektu gde su bila smeštena deca iz OŠ “Jovan Miodragović” preduzete su protivepidemijske mere od strane pomenutog Zavoda“ kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu.

U hotelu „Banjica“ u Sokobanji, u kojem su boravila deca, kažu da su proverili sve namirnice, uradili analize podloga, uzeli briseve zaposlenih, ali da nigde nema tragova virusa.

„U 15 dana nam je čak dva puta bila sanitarna inspekcija, sve su isproveravali i hotel je bezbedan. Proverili smo namirnice, sve je bilo ispravno, uradili smo briseve sa podloga, uzeli smo čak i analize briseva radnika, i sve je sigurno i bezbedno. Deca su najverovatnije donela virus, pa smo im dali sobe za izolaciju, ali je takav virus teško zaustaviti kad krene. Radili smo čak i dezinfekciju objekta pre dolaska ove škole. Preduzeli smo zaista sve što je u našoj moći” kaže za Nova.rs Milan Bošković, upravnik ovog hotela.

Stomačni norovirus se najčešće nalazi u hrani, a njegov najčešći put prenosa je putem neopranog voća i povrća. Ovaj virus uzrokuje stomačni grip, odnosno gastroenteritis.

Simptomi infekcije su muka i povraćanje, kao i proliv i stomačni grčevi. Moguća je i blaža groznica, kao i glavobolja, bol u mišićima, osećaj hladnoće.

Priroda bolesti je takva da je klinička slika burna i počinje iznenada. Srećom, bolest traje svega jedan do dva dana, a kod dece je povraćanje izraženije nego kod odraslih.

BONUS VIDEO Kako škole u Japanu „gaje“ najpametniju decu na svetu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram