Foto: Printscreen Nova/Video

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas ocenio da se posle majskog masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" nije povećala stopa nasilja u obrazovnim ustanovama i da je, kako je ukazao "izuzetno povećena pažnja svih" koji se bave zaštitom dece.

On je novinarima u Beogradu zbog toga izjavio da su „reakcije često neprimerene ili nisu adekvatne (izvršenom) nasilju“.

Naglasio je da je u prevenciji nasilja najvažnije da svako radi svoj posao i da „svi budu koordinirani“.

Foto:Ana Paunković/FoNet

Upitan o pojavnim oblicima nasilja u školama posle majskog ubistva, Pašalić je kazao da se „imitira ono što se dogodilo, preti se oružjem, tu su i dojave o bombama“, kazao je Pašalić.

Kazao je da je medju metodama koje su nadležni primenili bilo „efikasnih i neefikasnih“, te da je „najvažnije da svi urade svoj posao i da budu uvezani“.

„Treba da prodje neko vrema da bi rezultati bili vidljivi“, rekao je Pašalić ;uoči predstavljanja izveštaja Zaštitnika gradjana i panela mladih savetnika o nasilju u školama za 2022.

Pročitajte još

Upitan o stopi nasilju u školama, ove godine u odnosnu na prethodnu, odgovorio je da je to teško porediti s obzirom na majsku tragediju u školi „Vladislav Ribnikar“, gde je učenik ubio devet vršnjaka i školskog čuvara.

„Izuzetno je povećana pažnja svih koji se bave zaštitom i prevencijom, od roditelja, škole, do policije“, kazao je Pašalić.

Izveštaj se bavi istraživanjme u školama o nasilju nad osetljivim društvenim grupama, a nastao je u okviru zajedničkog projekta „Promocija različitosti i i ravnopravnosti u Republici Srbiji“ Saveta Evrope i EU.

Zamenica šefa kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nada Ćuk je podržala aktivnosti Ombudsmana, te ukazala na značaj unapredjenja načela tolerancije i najavila pokretanje projekta za prevenciju nasilja u školama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar