Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Krizni štab za borbu protiv pandemije koronavirusa zaseda danas. Mada je prvobitno bilo najavljeno da neće biti promena epidemioloških mera i da će ključna tema biti vakcinacija i novi soj, premijerka Ana Brnabić je nagovestila mogućnost da ipak dođe do ublažavanja pojedinih mera koje se odnose na ulazak u Srbiju.

Premijerka je u Skupštini Srbije najavila da će na sednici Kriznog štaba pokrenuti pitanje o eventualnom ukidanju mere za ulazak u Srbiju iz Mađarske uz negativan PCR test.

Naime, predsednica Vlade namerava da „zamoli medicinski deo Kriznog štaba da pogleda trenutne epdiemiološke parametre u Srbiji i Mađarskoj“.

„Učinićemo sve da, ukoliko je to bezbedno i ne vidimo preterani rizik, da ono što u ovom trenutku važi za Bugarsku i zemlje Zapadnog Balkana, važi i za Mađarsku, koja je nama najbolji mogući partner, i politički i ekonomski, i na svaki drugi način“, rekla je Ana Brnabić.

Ona je na taj način odgovorila na pitanje šefa poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora zašto je za ulazak u Srbiju iz Mađarske potreban PCR test, dok, kako je rekao, nije potreban za ulazak iz Severne Makedonije, Albanije, BiH, Crne Gore i Bugarske.

On je zamolio premijerku da ubedi medicinski deo Kriznog štaba da se ukine mera ulaska iz Mađarske uz PCR test i dodao da građani ne idu u Mađarsku u kupovinu, već zbog porodičnih i poslovnih veza.

Pre ove premijerkine najave, kao glavne teme sednice Kriznog štaba figurirale su vakcinacija, novi soj koronavirusa, za koji je nedavno potvrđeno da je stigao u Srbiju, kao i fudbalska utakmica Crvena zvezda – Milano, koja se igra 18. februara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pitanje je kako će na to reagovati medicinski deo Kriznog štaba, čiji su pojedini istaknuti članovi, kao što su Predrag Kon i Branislav Tiodorović, poručili više puta prethodnih dana da popuštanja mera ne bi trebalo da bude pre 15. februara, a i da će se tada razmatrati i postupati u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Tako je Kon juče za RTS rekao da ni u kom slučaju nije realno popuštanje mera.

„U ovoj situaciji ne bi smelo. Mi jesmo počeli da o tome raspravljamo koji bi kriterijumi trebalo da budu da se uopšte o tome priča. Daleko smo od tog kriterijuma. Popuštanje mera što se tiče medicinskog dela Kriznog štaba ne bi trebalo da bude na redu”, napominje epidemiolog.

Nije svejedno, kaže, da li je radno vreme dva sata duže.

„Za sada, bar do februara, nadam se da neće da se menja. Posle toga mislim da do Sretenja ne bi trebalo ništa da se menja“, rekao Kon.

Mere koje su na snazi su zabrana okupljanja više od pet ljudi, obavezne maske u zatvorenom, ograničeno radno vreme za ugostiteljske objekte i tržne centre do 20 sati, a prodavnica do 21 sat. Za ulazak u zemlju, izuzev ako se dolazi iz  Severne Makedonije, Albanije, BiH, Crne Gore i Bugarske, odnosno zemalja tzv. Malog Šengena, potreban je negativan PCR test.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare