Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ nr

Pulmolog Dr Branimir Nestorović savetuje mlađima od 65 godina da slobodno izađu napolje i zaraze se a dr Predrag Kon upozorava da se izbegavaju okupljanja i drži distanca, što su potpuno suprotstavljeni saveti građanima. Dr Zoran Radovanović zato ocenjuje da članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ne smeju da se ponašaju kao slobodni strelci kada se obraćaju javnosti.

Član kriznog štaba pulmolog dr Branimir Nestorović rekao je danas da je sada vreme da svi izađemo napolje inficiramo se koronavirusom, jer ćemo na taj način uspeti da steknemo inunitet i sprečimo njegovu ponovnu pojavu, a šanse da do težih kliničkih slika dođe gotovo su nemoguće.

Da se čuvaju do početka, eventualno do sredine juna, savetuje samo starije od 65 godina.

Dr Branimir Nestorović Foto:Nemanja Jovanović/ Nova.rs

On je to izjavio gostujuću u jutarnjem programu „Prva TV“ i dodao da je od početka epidemije bio najoptimističniji član Kriznog štaba, te da bi situacija u Srbiji bila značajno bolja da se nije desio incident sa Gerontološkim centrom u Nišu, gde je umrla gotovo petina od ukupnog broja žrtava ovog virusa u našoj zemlji.

Sa druge strane, dr Predrag Kon je jutros rekao da će se nakon ukidanja vanrednog stanja nastaviti se sa izbegavanjem kontakata, što će i dalje posebno važiti za starije od 65 godina i za hronične bolesnike.

Kon je za Nova.rs rekao i da se vidi „potpuni gubitak ikakvog shvatanja situacije“, da se ljudi masovno okupljaju na ulicama, kao i da je struka preporučila da se to ne radi nakon ukidanja vanrednog stanja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

 

Kako se očigledno radi o dva potpuno različita pogleda na aktuelnu situaciju dvojice članova Kriznog štaba, obratili smo se epidemiologu dr Zoranu Radovanoviću sa pitanjem kome zbunjeni građani da veruju.

„O tome bi morao da se izjasni Krizni štab, zato što to telo nije skup suprotstavljenih pojedinaca i slobodnih strelaca nego telo koje treba da usmerava ponašanje građana Srbije“, jasan je Radovanović.

Zoran Radovanović, epidemiolog Foto: N1

Radovanović podseća da uloga Kriznog štaba i njegovih članova nije da zbunjuje građane nego da usmerava i informiše javnost .

„Sve i da postoje dileme među članovima, Krizni štab mora da preseče i da u javnost izađe sa jedinstvenom porukom“, naglašava Radovanović za Nova.rs.

Njegovo mišljenje je da su obojica članova Kriznog štaba delom u pravu.

Pročitajte još:

„Kon dobro kaže da se treba čuvati, pošto i dalje imamo po stotinak novootkrivenih pozitivnih na koronavirus, a Nestorović je u pravu kad kaže da treba čuvati najstarije. Problem je u tome da, ako sad krenemo da se okupljamo i družimo, došlo bi do erupcije oboljevanja, što bi stvorilo novi talas zaraze koji bi se prelio i na najstarije, a povećani broj obolelih ponovo bi napunio bolnice“, kaže Radovanović i ponavlja da je od suštinske važnosti da se uvedene mere popuštaju postepeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

su dovoljni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare