Sindikati i zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" protestovali su ispred sedišta SPS na Studentskom trgu u Beogradu, u sklopu četvoromesečne borbe za smenu v.d. direktorke te klinike, zbog, kako navode, loših uslova rada i višegodišnjeg mobinga. Lekarka Aleksandra Đerić kazala je za N1 da su danas protestovali ispred sedišta SPS, jer ta stranka, kako tvrde, štiti v.d. direktorku. Najavljuje da će protestovati do smene direktorke i da će radikalizovati proteste kako bi ubrzali ceo proces.

„Smena v.d. direktorke je preporučena od strane resorne ministarke Danice Grujičić, njen predlog za smenu je stigao u vladu, u stalnom smo kontaktu sa kabinetom premijerke i tamo nam je rečeno da se nikada nije desilo u istoriji da vlada ne prihvati predlog resornog ministra, pa to ne može da se desi ni ovog puta. Ono što je problem je što našu direktorku postavlja koalicioni partner (iz vladajuće koalicije) tj. SPS, i on je odgovoran za davanje kadrovskog rešenja. Više od mesec dana čekamo na to, i čekajući tu smenu stičemo utisak da se razvlači i manipuliše, u očekivanju da ćemo da se umorimo, jer mi smo na ulici više od četiri meseca“, navodi Đerić.

Dodaje da oni ni ranije nisu imali niti sada imaju komunikaciju sa direktorkom, i da ona vrši pritisak na njih.

„On se sada ogleda u tome što stalno pokušava da zaplaši štrajkače, kači na oglasne table razna dokumenta koja nemaju nikakve veze sa štrajkom. Od početka štrajka još tri osobe su dobile otkaz i još dvoje je dalo otkaz“, kaže lekarka i dodaje da se mobing v.d. direktorke i menadžmenta ogleda i u tome da se šalju informacije da će još ljudi biti otpušteno, da su neradnici.

Protest osoblja „Laze Lazarevića“ ispred SPS Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

N1 je kontaktirao v.d. direktorku klinike koja je kazala da se radi o nekolicini štrajkača, na šta Đerić uzvraća da nije tačno, jer je peticiju za smenu v.d. direktorke potpisalo više od 50 odsto zaposlenih.

„Nije tačno da se radi o nekolicini zaposlenih, često se dogovorimo da izađe samo štrajkački odbor, jer ostali moraju da rade. Peticiju za smenu direktorke je potpisalo više od 50 odsto zaposlenih. Predali smo dva registra dokaza u Ministarstvo zdravlja i Inspektorat za rad. Na osnovu tih dokaza je došlo do zahteva za smenu v.d. direktorke“, kaže Đerić.

Na pitanje da li ima dovoljno lekara za rad, ona navodi da oni „ne dozvoljavaju da sam kvalitet rada opadne i da naši pacijenti pate, ali ne možemo da kažemo da oni ne osećaju da nešto nije u redu“.

„Naši pacijenti prate sve što se dešava, šalju nam poruke na društvenim mrežama, pitaju da li smo dobro, na koji način da nam pomognu. Ne želimo da pacijente uključimo u našu borbu, jer mi se borimo za pacijente, da mi normalno radimo i živimo“, poručuje Đerić.

Protest osoblja „Laze Lazarevića“ ispred SPS Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Kaže da se od 15h do 17h, koliko su protestovali na Studentskom trgu, niko nije pojavio iz SPS.

„Predali smo pismo za hitan prijem, u zgradi su nam rekli da to nema svrhe jer nema ko to da primi, oni koji tu rade trenutno su na drugim radnim mestima i nema ko da nas primi“, navodi.

Ističe da će nastaviti sa štrajkom sve do smene direktorke.

„Moraćemo da radikalizujemo svoj štrajk – to će biti konferencija za medija na kojoj ćemo izneti podatke koje do sada nismo želeli da iznesemo da bi zaštitili integritet klinike u kojoj radimo. Ako državne institucije ne mogu da ubrzaju proces, daćemo javnosti da to ubrza“, poručila je Đerić.

BONUS VIDEO: Radnici traže neopozivu ostavku direktorke klinike Laza Lazarević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar