Foto: Nova.rs

Udruženje "Bela čaplja" saopštilo je danas da je, i pored peticije građana za odbranu bare Reva, u toku javni uvid u Nacrt izmena i dopuna plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice loklane samouprave - grada Beograd, koji traje do 21. januara.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je po primljenoj peticiji započeo terenska istraživanja bare Reva, plavne zone Dunava i okruženja sa ciljem izrade studije zaštite za potrebe izrade predloga akta o proglašenju zaštićenog područja.

U saopštenju se navodi da je Zavod uputio obaveštenje o započetim i planiranim aktivnostima sekretarijatima za urbanizam i građevinske poslove i za zaštitu životne sredine, Urbanističkom zavodu Beograda i službi glavnog gradskog urbaniste da se područje bare Reva, njena neposredna okolina i deo plavnog područja najpre identifikuju kao javna zelena površina grada Beograda.

Predstavljeni Plan generalne regulacije, međutim, ovde prikazuje oblast bare Reva kao privrednu zonu, sa „ukinutom“ barom Reva.

Građani smatraju da to govori o interesu pojedinih strana koje prepoznaju atraktivnost ove lokacije za gradnju, a koji u svrhu toga donose uredbe i planove.

U ovome se ogleda svako nepoštovanje mišljenja i volje grđana, građanskih inicijativa, ali i nepoštovanje međunarodnih obaveza koje nalažu da se ovakvi predeli izuzetnih odlika najstrožije čuvaju.

Ova najavljena promena plana, poput izmene Ustava i plana za Rio Tinto, predviđa ozakonjenje još jednog masakra nad prirodom, smatraju iz udruženja „Bela Čaplja 1165“.

BONUS VIDEO Bara Reva – odbrana prirodne oaze

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar