Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) su, kako je saopšteno, zbog sumnje da zakoni o eksproprijaciji i rudarstvu omogućavaju da se neograničeno proglašava javni interes za bilo koje rudaranje u Srbiji i tako ugrožavaju prava građana podneli inicijative Ustavnom sudu o preispitivanju njihovih odredbi.

Predstavnici ovih organizacija i advokati danas su na konferenciji za medije istakli da smatraju da su odredbe zakona kojima se radi interesa rudarskih kompanije omogućava praktično neograničena eksproprijacija imovine građana ukinule ustavno pravo građanima na neometano korišćenje imovine.

U inicijativi Ustavnom sudu oni ukazuju da je Zakon o eksproprijaciji neusklađen sa Ustavom jer daje neograničeno ovlašćenje Vladi Srbije na utvrđivanje javnog interesa, kao i zato što je rudarstvo iako profitna delatnost uvršteno među one za koje je moguće utvrditi javni interes.

Povezane vesti:

Organizacije su Ustavnom sudu ukazale i na neusklađenost da se kroz eksproprijacije u rudarstvu u javnom interesu stiče privatna svojina.

Naveli su da se tako narušava pravo građana na neometano uživanje svoje imovine garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i da se proglašavanjem rudarskih za javne interese kroz eksproprijacije dodeljuje i svojevrsna državna pomoć.

Koordinator KORS-a Zvezdan Kalmar naveo je da Zakon o rudarstvu pretvorio u sredstvo obezbeđivanja dobiti i interesa privatnih i javnih rudarskih kompanija ukinuvši mogućnost građanima da zaštite svoju životnu sredinu.

Ocenio je da je građanima uskraćeno pravo da učestvuju u strateškom donošenju odluka o prihvatljivosti i potrebnosti rudarstva, i onemogućio im da odbiju rudaranje ako je protiv njihovih interesa.

On je upozorio da Zakon o ekproprijaciji omogućava bez ograničenja utvrđivanje javnog interesa i prinudni pravni promet nepokretnosti kada je to u vezi rudarstva.

Ocenjeno je da neograničeno pravo Vlade Srbije da utvrdi javni interes i pokrene eksproprijacije za potrebu eksploatacije mineralnih sirovina ugrožava ustavom garantovano ljudsko pravo na imovinu.

Organizacije su od Ustavnog suda zatražile da se odredbe zakona koje omogućavaju protivustavna kršenja ljudskih prava moraju ukinuti a traže revidiranje čitavog Zakona o rudarstvu kako bi bio usklađen sa Ustavom.

Foto: TANJUG / RADE PRELIC

Kalmar je ocenio i da novi Nacrt zakona o rudarstvu treba povući sa javne rasprave kako bi se omogućilo adekvatno uključivanje zainteresovane javnosti i tako došlo do rešenja koja su i interesu građana.

Advokat Goran Ðorđević je istakao da su odrebe čije se preispitivanje traži od Ustavnog suda protivne Ustavu i međunarodnim pravnim aktima.

Predsednica Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Marija Alimpić kao posledicu ovakvih zakona navela je primer delovanja kompanije Rio Tinto koja na terenu vrši pritisak na građane da im prodaju imanja preteći eksproprijacijom.

Advokat Predrag Savić ocenio je da se ovakvih zakonskim odredbama Srbija i njeni građani stavljaju u podređen položaj u odnosu na rudarske kompanije.

On se založio da se od Ustavnog suda zatraži i preispitivanje odredbi Zakona o planiranju i izgradnji koji je u sferi sankcionisanja izgradnje objekata bez dozvole rudarski biznis izjednačio sa značajem Vojske Srbije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar