Bor zagadjenje
Bor zagađenje Foto:BETAPHOTO/Istmedia/SASA TRIFUNOVIC

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) upozorio je da je predlog izmena Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine bez javne rasprave upućen Skupštini Srbije na usvajanje.

U saopštenju se podseća da je prvim izmenama zakona iz 2015. godine rok za izdavanje integrisanih dozvola, kojima se operateri postrojenja – veliki zagađivači obavezuju da poštuju visoke standarde zaštite životne sredine, pomeren na 31. decembar 2020. godine.

Najnovijim izmenama, na predlog istih tih operatera, rok se opet produžava do 31. decembra 2024. godine, kaže RERI.

U obrazloženju je navedeno da je produženje potrebno kako operateri ne bi snosili „nepotrebne“ troškove, a državna uprava postala sposobnija da izdaje dozvole.

Od 2004. godine, kada je ovaj zakon prvi put stupio na snagu, do danas je urađeno nedopustivo malo po pitanju osposobljavanja uprave i izdavanja integrisanih dozvola, kažu iz RERI.

Zato RERI smatra da nijedno produženje roka neće uroditi željenim plodom i doprineti zaštiti ljudi i životne sredine.

„Sve dok se Vlada Srbije vodi ovom logikom i daje operaterima dodatni prostor da ignorišu domaće zakone i propise, ti zagađivači se nikada neće osećati obavezanim bilo kakvim dozvolama. Isključivo će, verujemo, primena postojećih propisa staviti javni interes iznad privatnog i doprineti zdravijoj životnoj sredini za sve građane ove zemlje“, navodi se u saopštenju.

Institut je najavio da će nastaviti da pomno prati proceduru nove izmene Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

Bonus video: Zagađenje vazduha u Pančevu

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar