Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, iqair.com

Beograd danas nije grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu. Nije čak ni u prvih 10. Međutim, za to nisu zaslužne institucije, već košava, a narednih dana će nas od trovanja "čuvati" i kiša. Bivši načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović za Nova.rs kaže da je dobro što su javni servis i nadležni makar počeli da priznaju da imamo problem, ali da će ga ovim tempom rešiti za 50 godina. A to je, kako kaže, nedopustivo.

Foto: iqair.com

Vazduh koji se može „videti“, povremena gusta magla, nepodnošljivi mirisi, za Beograđane postaju gotovo svakodnevica. Svako malo smo u crvenoj zoni, a pre dva dana smo izbili na sam vrh. Beograd je bio grad sa najvećim stepenom zagađenja vazduha na svetu.

Prema prosečnoj izmerenoj vrednosti svih mernih stanica u Beogradu, broj PM2.5 čestica iznosio je 179. Ove čestice uzimaju se kao uzorak jer se smatraju zagađivačem koji je najopasniji po ljudsko zdravlje, a njihov broj je u Beogradu tada bio šest puta veći od dozvoljenog.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Danas je situacija znatno bolja. Nema nas na spisku prvih deset najzagađenijih gradova u svetu. Zagađenje je krenulo ka ostalim državama regiona. Tako je danas Sarajevo šesto, a Zagreb deseti po zagađenosti vazduha.

Ovaj region se često ponosio baš čistim vazduhug, a sada je sasvim očigledno da je odavno u nestašici istog.

Bivši načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović za Nova.rs, koji je ne tako davno dobio otkaz upravo zbog toga što je upozoravao na pogrešna merenja zagađenja vazduha, za Nova.rs kaže da Beograđani na kratko treba da budu zahvalni košavi koja danas duva, ali i kiši koja će padati narednih nekoliko dana.

Milenko Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Problem sa zagađenjem vazduha nije rešen. Ovo je splet okolnosti, viša sila ili božji dar, nazovite to kako god hoćete, da imamo danas košavu, a narednih dana ćemo imati kišu, pa će nivo aerozagađenja biti manji. Ali to ne znači da problem i dalje ne postoji. Danas nismo na spisku prvih deset po zagađenju vazduha zahvaljujući povoljnim meteorološkim uslovima. A šta ćemo kad se vrate opet nepovoljni? Mi imamo problem sa ložištima, saobraćajem, industrijom i država to mora da reši“, kaže Jovanović.

Veliki je problem, kako smatra, nečinjenje.

„Mislim da je dobro to što su počeli da priznaju da uopšte imamo problem. Evo RTS prvi put priča o tome da je zagađenje vazduha veliko i da smo pre neki dan bili prvi u svetu. Hoću da kažem da meteorološki uslovi zimi pogoduju pogoršanju parametara, ali šta smo uradili od prošle zime i koji su nam planovi za sledeću. Kako ćemo to da smanjimo? Godinama ništa nije urađeno da se smanje emisije polutanata uz poznatih izvora. Od toga da su shvatili i priznali delimično da problem postoji nemamo ništa. Nečinjenje je problem. Ovim tempom čime se hvale institucije problem neće biti rešen 50 godina, a to je nedopustivo“, zaključuje Jovanović.

BONUS VIDEO: Srbija vidi vazduh koji diše 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare