Foto:Milos Tesic/ATAImages; Amir Hamzagić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; Nova.rs

Bolnica sa gotovo 1.000 kreveta, kompletnom i najsavremenijom medicinskom opremom na prostoru od 14.000 kvadrata, koja obuhvata čak tri objekta, u koju je uloženo više od 42 miliona evra, otvorena je kao “kovid bolnica” pre tačno tri godine, a pre šest meseci je zaključana i nažalost, od tada je beskorisna. Aparati i postelje skupljaju prašinu, dok ministarstva zdravlja i odbrane mesecima pregovaraju o sudbini ove ustanove, čiji je jedan deo u vlasništvu Vojske. Prenamena koja je trebalo da bude urađena najkasnije do novembra ove godine nije se desila i dočekaće, očigledno, 2024.

Ako je vojska Srbije dozvolila izgradnju kovid bolnice u Batajnici, u jeku pandemije, “na brzinu”, još u decembru 2020, ostaje nejasno zašto ne odobravaju njen dalji rad sa pacijentima različitih dijagnoza, a ne koriste je ni u vojne svrhe.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Sećam se kada smo pre tri godine počeli da radimo. Bilo je užasno hladno tog dana kada je otvorena, a ubrzo su talasi teško obolelih pacijenata zapljusnuli sve sobe, hodnike, ambulante, bilo je strašno. Žrtvovali smo svoje zdravlje, a neki i život u borbi sa nepoznatim virusom, a bolnica je sada zatvorena, obrasla u korov i prašinu, kao da nije ni postojala. Zaključali su savremenu bolnicu, sa skoro 1.000 ležajeva i modernom opremom, bez ikakvog objašnjenja”, kaže za Nova.rs doktorka, koja je u ovoj ustanovi provela više od dve godine, a bila je u nju preraspoređena od dana otvaranja.

Uloženo desetine miliona evra

Za tačno dve godine i sedam meseci, u vreme dok je bila namenjena lečenju teško obolelih od kovida, u bolnici u Batajnici, zbrinuto je 24.000 pacijenata.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ružno je što sada pojedini, poput uprave KBC Bežanijska kosa, kažu da su imali 61.000 kovid pacijenata, a nije moguće da ih je bilo više nego kod nas, jer je većina zaraženih transportovana u Batajnicu. Njihova intenzivna ima 15 kreveta, dok je naša brojala 120. Nije u redu da se na taj način umanjuje i nipodaštava rad Batajnice, koja je sada prepuštena zaboravu, iako u njoj i dalje stoje svi oni ležajevi i oprema. Žali bože što je to sve neupotrebljivo jer nema ko da organizuje rad i dogovori otvaranje ustanove, u kojoj bi lekari mnogima mogli da pomognu, a pritom rasterete pretrpane beogradske bolnice”, kaže doktorka.

U ovu zdravstvenu ustanovu uloženo je desetine miliona evra, ona i dalje čuva vrednu medicinsku opremu i postelje, koje u mnogim ustanovama širom Srbije manjkaju, zbog čega obolele neretko otpuštaju kućama i pre vremena, kako bi oslobodili krevete za nove pacijente.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Početkom septembra obišli smo bolnicu u Batajnici, gde smo zatekli pravu džunglu. Zgrade obrasle u korov, na pojedinim delovima nabujala trava je gotovo dosezala do prozora soba u prizemlju. Fasada i pločnici na ulazima bili su prekriveni ptičijim izmetom, a oko bolnice, poput scena iz Hičkokovog filma, kružile su vrane i po neki golub, kojima su krov i strehe objekta, služile kao gnezda. Nekoliko dana po objavljivanju teksta na Nova.rs, gradske službe setile su se da i oko ovog objekta ipak imaju posla i da okolinu moraju da održavaju, pa je korov počupan, a pločnici šmrkovima, preko noći, oprani.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Problem su „imovinsko-pravni odnosi“

Nažalost, prenamena Batajnice sve više bledi, iako su iz Ministarstva zdravlja više puta najavljivali otvaranje palijativnog centra u jednom delu bolnice, što je trebalo da bude samo deo rešenja za ovaj ogroman prostor.

Pročitajte još:

Naime, još sredinom avgusta ove godine, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, najavio je da će u bolnici u Batajnici biti otvoren centar za palijativno zbrinjavanje i dijalizu, što je prethodno urađeno u novosadskoj kovid bolnici. On je tada naglasio da će ovaj plan biti realizovan za najdalje dva do tri meseca. Međutim, na “ispraćaju” 2023., bolnica u Batajnici i dalje je pod ključem.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Objašnjenje, tvrde nadležni, leži u “rešavanju imovinsko – pravnih odnosa”. Đerlek je prilikom najava o novom korišćenju bolničkog prostora, podsetio upravo da je u Batajnici ostalo da budu rešeni imovinski odnosi u vezi zemljišta čiji deo pripada Ministarstvu odbrane, što je pre nekoliko nedelja ponovila i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, čime nam je dala do znanja da ovi odnosi i dalje – nisu rešeni.

Mogla biti zatvorena još u martu

Inače, izgradnja svih kovid bolnica u Srbiji je, podsećamo, finansirana iz budžeta Ministarstva odbrane, dok je za opremanje bilo zaduženo Ministarstvo zdravlja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U martu ove godine, dva meseca pre zatvaranja, tadašnja direktorka Kovid bolnice u Batajnici, specijalistkinja pulmologije dr Tatjana Adžić Vukičević, u razgovoru za Nova.rs objasnila je da može da isprazni ustanovu za pet do sedam dana, jer je još u to vreme bilo oko 30 pacijenata, a kapaciteta 1.000. Međutim, nadležni su i tada znali, da po zatvaranju objekta, neće moći da izvrše prenamenu, pa su, s razlogom, odugovlačili.

Podsetimo, kovid bolnica u Batajnici nalazi se na prostoru od preko 14.000 kvadrata, sa parkingom od 700 mesta, u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“ na Batajničkom drumu, nadomak auto-puta, a sačinjena je od tri objekta i koštala je, kako su pisali mediji, 42,9 miliona evra. Svoja vrata za teško obolele pacijente otvorila je 4. decembra 2020., a zatvorila 11. juna 2023. godine.

Na naša pitanja o statusu bolnice u Batajnici, prenameni objekta i dogovoru dva ministarstva, iz Ministarstva zdravlja, ni iz Ministarstva odbrane, odgovori nisu stigli do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Kovid bolnica Batajnica – poređenje: januar 2021. – mart 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare