Foto: Amir Hamzagic/ATAImages, Goran Srdanov/Nova.rs

Stranka Zajedno podnela je danas krivičnu prijavu Olivere Vučković, direktorke Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, Maje Gojković, potpredsednice Vlade Srbije i ministarke kulture, i drugih NN osoba pri Zavodu i Ministarstvu kulture.

Kako se navodi u saopštenju, krivična prijava je podneta zbog sumnje da su izvršili krivično delo Uništenje i oštećenje tuđe stvari i krivično delo Nesavestan rad u službi, tako što su svojim nečinjenjem, odnosno propuštanjem da zaštite spomenik kulture Železničku stanicu u Beogradu pričinili veću materijalnu štetu ovom zaštićenom objektu.

„Zgrada Železničke stanice, koja ima status spomenika kulture od velikog značaja, već je mesecima u stanju potpune zapuštenosti. U novembru mesecu u zgradi je izbio požar, unutar zgrade je nataloženo smeće, a iza zgrade je deponija građevinskog otpada Beograda na vodi. Javnost je putem medija i društvenih mreža već odavno upućena u užasne prizore nekadašnjih staničnih sala, urušene tavanice i zidova sa tragovima paljevine, i uopšte u stanje ozbiljnog propadanja zgrade. Neobezbeđeni pristup zgradi sa bočne strane je pritom, kao što smo nedavno dokumentovali video-snimkom, potpuno dostupan prolaznicima i opasan po život“, navela je stranka Zajedno.

Nekadašnji natpis Istorijski muzej Srbije kojim su donedavno bili oblepljeni ulazi u zgradu sa zadnje strane, odnosno sa nekadašnjih perona, kako navodi ova politička organizacija, skinuti su ili su otpali.

„Jasno je da je najava korišćenja zgrade od strane te institucije najobičnija obmana javnosti. Dejan Atanacković, pisac i odbornik stranke Zajedno u Skupštini grada Beograda, obratio se 11. novembra, 2022. pisanim putem gradskom Zavodu za zaštitu spomenika, Ministarstvu kulture i Istorijskom muzeju Srbije, sa zahtevom da bude obavešten o uzrocima požara i stanja u kojem se zgrada nalazi. Jedini odgovor stigao je iz Zavoda za zaštitu spomenika u kojem je, uz nabrojane delatnosti, negirana odgovornost ove institucije“, navela je stranka Zajedno i dodala:

„Posebnu čudnovatost tog odgovora predstavlja činjenica da su u njemu navedene zakonom propisane obaveze i delatnosti Zavoda, a potom negirana odgovornost za neispunjavanje obaveza i nevršenje tih istih delatnosti. Kako se navodi u prijavi, nadležne institucije obaveštene su o stanju u kojem se zgrada železničke stanice nalazi i o opasnosti koja joj preti, iz čega jasno proizilazi umišljaj prijavljenih za krivična dela koja im se stavljaju na teret, odnosno obe institucije su bile svesne da će propuštanjem svojih zakonskih obaveza nastati šteta na spomeniku kulture.“

***

BONUS VIDEO – Anketa o deponiji na Železničkoj stanici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar