Skoro godinu dana građani koji svakodnevno prolaze pored stare Železničke stanice Beograd koja bi, nakon rekonstrukcije i izdvojene sume od oko 15 miliona evra, trebalo da bude preuređena u Istorijski muzej Srbije, suočavaju se sa nesnosnim smradom zbog toksične deponije i velike količine smeća na mestu gde su nekada bili peroni i šine. I gle čuda, grad je napokon rešio da Beograđane, ali i turiste poštedi ovog neprijatnog mirisa, pa je ekipa Nova.rs juče zatekla ekipu JKP "Gradska čistoća" koji su s dva bagera konačno započeli raščišćavanje ovog rugla.

Čitavom površinom gde su se nekad nalazili peroni i šine i dalje se nalaze gomile otpada, uglavnom građevinskog, s velikim udelom posuda namenjenih za držanje različitih materija. Svuda oko železničke stanice oseća se neprijatan miris koji se i dalje širi s obzirom na to da je prethodnih dana temperatura vazduha bila iznad proseka.

Za razliku od pre tri meseca, kad je ova deponija bila otvorena i „slobodna“ sa svih strana, sad je ograđena. Svuda oko nje postavljena je narandžasta mreža tako da joj je prilaz potpuno onemogućen.

Savski trg Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, ljudi koji godinama rade u obližnjim prodavnicama, pekarama i kioscima pored beogradske autobuske stanice, kažu za naš portal da ograda ne sprečava migrante da se okupljaju baš na deponiji.

Pročitajte još:

„Na žalost, svakodnevno viđam i ljude, obične prolaznike koji nekud idu, pa im se pripiški, a kako neće da plate 50 dinara za korišćenje WC na stanici, oni preskoče ogradu i tu obave nuždu. Sramota. Ali kad razmislim, tako i treba kad je grad dozvolio da ovo ruglo gledamo i osećamo skoro pa godinu dana“, kaže Mirjana Jelić , radnica iz pekare.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

I dalje su uočljivi džakovi, plastika, drvene daske, kante od farbi i lepkova.

Odmah iza zgrade stare Železničke stanice „stoji“ veliki spomenik posvećen Stefanu Nemanji i uređeni trg, a na mestu u neposrednoj blizini, gde su bile šine kuda su išli vozovi, tu je deponija i velika količina smeća.

Savski trg Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Građani kažu da i dalje osećaju smrad kao da ima mrtvih životinja, a posebno otkad su radnici „Čistoće“ izašli na teren.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Deponija tako stoji deset meseci. I sad kad su stigli radnici s mašinama, možete da zamislite taj oblak prašine, nesnosnog smrada… Zgadi mi se život. Fuj. Međutim, neka rade, samo neka očiste da više ne gledamo ovo ruglo pored dovako lepog spomenika i uređenog trga. Nema smisla, grehota je što jedno kvari drugo“, kaže Smiljana, prolaznica koja svaki dan putuje do Obrenovca, a na glavnoj beogradskoj stanici čeka svoj autobus.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

S nadrealnim scenama mogu da se suoče svi građani koji idu ka autobuskoj stanici.

A kad zastanete i pogledate – s desne strane uređeni trg i veliki spomenik, s leve trane autobuska stanica i peroni, iza Beograd na vodi, a u središtu – smetlište i deponija koja mesecima nije čišćena i predstavlja mogući izvor zaraze.

Ipak, ostaje nam da se nadamo da je tome konačno došao kraj.

Šta kaže Ministarstvo kulture i informisanja?

Kako kaže ministarka kulture Maja Gojković, zgrada Železničke stanice Beograd predstavlja kulturno nasleđe i jedno od najmonumentalnijih simbola kraljevske prestonice kasnog 19. veka.

Ministarstvo kulture i informisanja tvrdi da je Istorijski muzej Srbije više puta pokušao da skrene pažnju nadležnima da neovlašćena lica pristupaju prostoru ove zgrade, oštećuju objekat i ostavljaju đubre. Kako navode, prostor koji se nalazi iza objekta nije u nadležnosti Republike Srbije, ali se „radi na tome, da se u saradnji i uz saglasnost s Beogradom na vodi d.o.o, ovo pitanje u skorije vreme reši“.

BONUS VIDEO: Deponija ispod Pančevačkog mosta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare