Zagrevanje za večerašnji protest: Aktivisti se žalili zbog nasilja obezbeđenja

Društvo 28. jul 202213:41
Podeli:
Protest u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Uoči večerašnjeg protesta, građanski aktivisti z Novog Sada podneli su Sektoru unutrašnje kontrole lokalne policije pritužbu na postupanje policajaca tokom protesta protiv prošlog četvrtka, kada je bilo i nasilja nad demonstrantima, u kojem je učestvovalo i privatno obezbeđenje. Protesti je održani tokom sednice Skupštine grada, na kojoj je usvojen Generalni urbanistički plan Novog Sada, za koji aktivisti kažu da je "krojen po meri investitora" a ne Novosađana.

Aktivistkinja Marija Srdić objasnila je da su građani podneli pritužbu na nepostupanje policije, odnosno na to što su dozvolili da ljudi iz privatnog obezbeđenja intervenišu.

„Posebno nas zabrinjava što smo kasnije na snimcima utvrdili, i priložili u dokumentaciji, da je i sam načelnik Policijske uprave Novi Sad bio na događaju i na izvestan način koordinisao aktivnosti“, kazala je Marija Srdić novinarima ispred zgrade policije.

Ona je ocenila da je privatno obezbeđenje izašlo iz okvira svojih zakonskih ovlašćenja, a policija je to tolerisala.

PROČITAJTE JOŠ

Marija Prijić Lazić, supruga Milorada Ljeskovca kojeg su na protestu na veoma grub način uhapsili upravo pripadnici privatnog obezbeđenja, pozvala je građane i “poštene državne službenike” u tužilaštvu, policiji, u državnim institucijama i organima novosadske vlasti da dođu na današnji protest.

"Kažimo ‘ne’ nasilju koje postaje institucionlizovano, sada je biti ili ne biti", poručila je ona.

Nakon što su predali prijavu u stanici policije u Pap Pavla, aktivisti su istovremeno pozvali sve sugrađane da se večeras u 19 časova pojave na istom mestu na "Buni protiv mafije".

 Na ovom protestnom okupljanju, koji su podržale organizacija, opozicione stranke i javne ličnosti, osim nastavka borbe protiv Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, tražiće se i odgovornost za nasilje nad građanima ispred Skupštine. 

BONUS VIDEO: Novosađanin kom su klečali na vratu: Fizički se oporavljam, psihički će ići teže

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar