„Zagađenje nema veze sa klimatskim promenama, Radojičić beži od odgovornosti“

Društvo 19. okt. 202109:43 > 09:46
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Centar za lokalnu samoupravu istakao je danas da zagađenje u Beogradu nema nikakve veze sa klimatskim promenama, već sa, kako navode, neodgovornom i pogrešnom politikom.

Povodom izjave gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića tokom manifestacije „Dani slobode“ da je zagađenje u Beogradu posledica klimatskih promena, Centar za lokalnu samoupravu navodi da ta izjava predstavlja nedostojan pokušaj da se skine odgovornost sa gradske uprave.

„Upravo je Gradska uprava Beograda jedan od najvećih zagađivača vazduha u glavnom gradu, jer se njihove centralne zgrade u ulicama Kraljice Marije broj 1 i 27. marta 43-45 greju na kotlove na mazut. Gradska uprava već četiri godine krši Rešenje Sekretarijata za zaštitu životne sredine kojim je naložena zabrana rada tih kotlarnica, jer emituju opasne materije, pre svega sumporne i azotne okside“, rekao je Nikola Jovanović, predsednik CLS-a, a navodi se u saopštenju.

Kako tvrdi predsednik Centra za lokalnu samoupravu i druge zgrade Grada koriste istu vrstu grejanja, kao na primer Zavod za zaštitu spomenika kulture, Gradski centar za fizičku kulturu ili Kuća legata.

„Isto tako, u sistemu ‘Beogradskih elektrana’ još uvek ima 3 toplotna izvora na ugalj i 9 na mazut, uključujući toplanu Zemun, što znatno doprinosi zagađenju vazduha u prestonici. Za osam godina vlasti u Beogradu, apsolutno ništa nije urađeno na unapređenju kvaliteta vazduha, a Zoran Radojičić nas od 2018. godine ovakvim izjavama i nespremnošću da se uhvati u koštac sa problemima u gradu, samo dodatno udaljava od rešenja“, naveo je Jovanović.

Bonus video – Zagađenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar