Osobe osuđene za odavanje prostituciji u više od 90 odsto slučajava su žene, slabo obrazovane i nezaposlene, pokazala ja analiza petogodišnje primene Zakona o javnom redu o miru koju je radio Autonomni ženski centar.

Uočili su i da su osobe koje su odaju prostituciji kažnjavaju ćak tri i po puta više u odnosu na korisnike tih usluga. Iskustvo Francuske pokazuje da je dekriminalizacija odnosno model zakona u kome se kažnjavaju samo klijenti ali ne i osobe koje se bave prostitucijom dao dobre rezultate i mogao bi biti primenjen i u Srbiji, poručeno je sa okruglog stola organizovanog u ambasadi Francuske.

– One žene koje se odaju prostituciji, a to su prevashodno žene se nalaze na rubu egzistencije, gotovo 100 odsto njih je nezaposleno, veliki broj njih su samohrane majke i ono što vidimo jeste da se odaju prostituciji za prosečan iznos od 1500 do 2500 dinara a da istovremeno najćešće dobijaju novčane kazne u iznosu od 30.000 dinara. Te kazne su jako visoke za njihove standarde života i ako su one ispod zakonskog minimuma, dakle sudovi primenjuju taj momenat ublažavanja kazni upravo zbog situacija u kojima se te žene nalaze, međutim i ta kazna prosečna od 30.000 dinara je za njih velika i to ih zapravo zatvara u taj začarani krug gde one moraju ponovo da izađu na ulicu i da se odaju prostituciji kako bi uopšte mogle da plate te kazne – rekla je Sanja Pavlović iz Autonomonog ženskog centra.

– Neko zakonsko rešenje koje bi moglo da pogoduje Srbiji i koje se već pokazalo kao efikasno u drugiom zemljama jeste potpuna dekriminalizacija prostitucije, odnosno da žene koje su primorane da se bave prostitucijom ne budu kažnjavane za to već samo oni koji organizuju prostituciju i oni koji plaćaju za sekusalne odnose – rekla je Andrijana Radoičić iz organizacije „Atina“.

PROČITAJTE JOŠ:

****

BONUS VIDEO: Akcija MUP-a – hapšenje zbog prostitucije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare