Crna Gora, Budva, nocni klub, koronavirus, mere
Noćni klubovi u Budvi Foto:Ana Vušović Marković

Alijansa protiv diskriminacije Roma pozvala je danas nadležne da reguju zbog slučaja diskriminacije Roma i Romkinja u Smederevskoj Palanci kada je grupi momaka zabranjeno da uđu u noćni klub "Jalousie - Gentleman Club". Sa druge strane, vlasnik kluba navodi da je ulaz zabranjen "osobama koja ne poštuju pravila kluba, krše javni red ili poseduju nedozvoljena sredstva".

Kako tvrdi Alijansa protiv diskriminacije Roma, grupa momaka romske nacionalnosti je u noći između 13. i 14. novembra pokušala da uđe u noćni klub, poznat i kao Diskoteka MB u Smederevskoj Palanci, kojima vlasnik kluba Predrag Veličković navodno nije dozvolio da uđu u ovaj klub.

Mladići su obezbeđenju i vlasniku pokazavali kovid propusnice i lične karte, ali im uprkos tome, kako navodi Alijansa protiv diskriminacije Roma, nije dozvoljeno da uđu uz obrazloženje da je „Romima inače zabranjen ulazak u lokal i da im ‘crni ljudi ne trebaju kao gosti diskoteke'“.

„Nakon toga grupa momaka romske nacionalnosti oterana je od ulaza uz niz pogrdnih reči“, tvrdi Alijansa protiv diskriminacije Roma.

Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi u Smederevskoj Palanci, navodi ova alijansa i dodaje da očekuje od nadležnih organa da pokjrenu proces istrage. Očekuju da se oglasi i nezavisne institucije Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnik građana.

Vlasnik kluba Predrag Veličković oglasio se na društvenim mrežama i tom prilikom je demantovao da je zabranjen ulaz Romima i „pripadnicima bilo koje druge nacije i vere“.

„Ulaz u klub je zabranjen osobama koje ne poštuju pravila kluba, krše javni red i mir, pokušavaju da unesu oružje, narkotike ili bilo koja nedozvoljena sredstva, a sve zbog bezbednosti naših gostiju i pravila Kriznog štaba oko ove pandemije. Zbog učestalog pisanja o zabrani, antisemitizmu i verskoj mržnji napomenućemo da je u klubu svakog vikenda uvek prisutan određen broj osoba romske nacionalnosti, prijatelja kluba i mojih ličnih prijatelja, koji su povodom ovog događaja i dali izjave u SUP-u Smederevska Palanka. Naš klub pomaže i poštuje svakoga ne gledajući boju kože ili veru, politički nismo angažovani i nismo saradnici ili pripadnici bilo kog režima, vlasti, nismo simpatizeri nijedne stranke, i govorim u svoje lično ime kao vlasnika kluba jer ne izlazim na glasanje ili izbore“, tvrdi Veličković i dodao:

„Ulaz u klub je dozvoljen svima koji vole muziku i druženje. Zabranjen je ulaz za 35 osoba srpske nacionalnosti koji su učestalo pravili probleme i vršili nasilje i zabranjen je ulaz određenom broju osoba romske nacionalnosti zbog ugrožavanja bezbednosti kluba i napada na osoblje diskoteke krajem oktobra ove godine. Zbog svojih ličnih stavova događaj nisam prijavio policiji jer se za bezbednost svojih gostiju borim sam i na način na koji smatram da je fer i muški. Ne želim nikom da stvaram probleme, pa ni Romima, prijavljujući i pozivajući se na bilo koji zakon sem ljudski i fer korektan odnos prema svima. Svaki gost je poštovna i uslužen i za svakog gosta su otvorena vrata kao i poslednjih 14 godina, ukoliko se poštuju pravila kluba zbog bezbednosti svih nas.“

Bonus video – Mame preduzetnice i dalje diskriminisane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar