Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme "Tri slobode" ocenile su danas kao "sramotnu i neodgovornu" odluku ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o zabrani šetnje u okviru LGBT manifestacije Evroprajd i pozvale MUP da postupi po najavljenoj žalbi organizatora i poništi prvostepeno rešenje o zabrani.

NVO su u saopštenju ocenile da odluka Policijske stanice Stari grad predstavlja „direktnu posledicu pritisaka kojima je ta stanica bila izložena od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mandatarke za sastav vlade Ane Brnabić, koji su, izvan svojih Ustavom i zakonom definisanih ovlašćenja, najavljivali zabranu okupljanja i iznosili neubedljive razloge za zabranu“.

„Opasnost od napada i sukoba, kao i nasilja, uništavanja imovine i narušavanja javnog reda u većem obimu u slučaju istovremenog održavanja dva najavljena okupljanja, ne može i ne sme biti dovoljan razlog za zabranu mirnog okupljanja kakva je Evroprajd šetnja“, ocenili su iz Platforme „Tri slobode“.

Naveli su da je „u demokratskom društvu nedopustivo ograničavati slobodu mirnog okupljanja učesnika jednog okupljanja zbog pretnji ili opasnosti od nasilnog ponašanja koje potiču isključivo od učesnika kontraskupa“.

„Današnja odluka o zabrani može biti shvaćena i kao priznanje države da je u potpunosti nemoćna da kontroliše radikalne desničarske grupe i pojedince, koji su prethodnih nedelja otvoreno pozivali na ukidanje slobode mirnog okupljanja, koju garantuju Ustav Srbije, Evropska konvencija o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima“, ocenile su nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisale Građanske inicijative, Novi optimizam, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Crta, Autonomni ženski centar, Slavko Ćuruvija fondacija.

Među potpisnicima su i Catalyst Balkans, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

BONUS VIDEO Vučić prvi put o gej članovima svoje porodice i saradnicima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare