probudi se

Drveće koje jedva izbija kroz beton iz zemlje sve je češća slika u našoj prestonici. Ima li opravdanja za to pitali su se u Jutarnjem programu Probudi se Televizije NOVA S.

Anđelka Jevtović, predsednica Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije komentarisala je nemile prizore zabetoniranog drveća po Vračaru.

„Ova stabla su stara sigurno oko 30 godina. Ona su opstala jer ovde u startu sigurno nije bio beton oko njih. Stablo se zbog ovoga neće osušiti, ali sigurno neće doživeti dug vek. Njima je taj vek u gradu inače skraćen zbog zagađenja, a zbog ovoga još više. To je kao da vam neko čvrsto drži ruke oko vrata i kaže vam – ajde, živi, diši“, napominje Jevtović.

Onda se moramo zapitati ima li opravdanja da se oko drveta izlije beton.

zabetonirano drveće u beogradu

„Sa moje tačke gledišta i gledišta struke, ne postoji opravdanje jer, ako ste profesionalac, naći ćete način da se to reši da budu svi zadovoljni. A to je moguće postiči u poslu.“

Pročitajte još:

Ona je kazala i da postoji raskorak između službi i ljudi iz struke kad se radi neki posao, a ne angažuju se dovoljno pejzažne arhitekte.

„Ovako nešto se nikad ne bi desilo da je angažovan neki stručnjak, za grad najpre pejzažni arhiteka, eventualno šumarski inženjer.“

Dakle, odgovor struke je da nema nijednog opravdanja da se oko drveta izlije beton, posebno jer uvek može da se nađe neko rešenje zbog kog drveće neće patiti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare