Foto; N1/Shutterstock

Građani Srbije su nedeljama pre početka popisa stanovništva slušali kako će biti novčano kažnjeni ukoliko odbiju da u njemu učestvuju, te se u javnosti stekao utisak da je takvih ljudi mnogo. Međutim, iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) kažu za portal Nova.rs da svega desetak građana naše zemlje nije želelo da učestvuje u popisu - a njima preti kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

Popis stanovništva je u pojedinim gradoima i opštinama produžen, ali je veći deo građana Srbije popisan.

Foto: Shutterstock

„U odnosu na procenjeni broj stanovnika za januar 2022. godine, popisano je više od 95 odsto stanovništva Srbije“, kažu iz RZS za Nova.rs.

Šta ako nekome nije došao popisivač?

Kako je za TV Nova S istakao Petar Korović iz RZS, građani koji do sada nisu popisani ne treba da brinu, jer čak i u mestima u kojima je popis zvanično završen 31. oktobra, postoje dežurni popisivači.

PROČITAJTE JOŠ

„Za slučaj da je bilo ko, iz bilo kog razloga, ostao nepopisan, može da se javi lokalnoj samoupravi, brojevi telefona su na njihovim sajtovima, i da na najbrži mogući način završi popisivanje. Dakle, ko god ne odbije popisivanje, biće popisan i kaznu sigurno neće dobiti“, objasnio je Korović.

Ukoliko nekome popisivač nije došao do kuće ili stana, niti ka telefonskim putem kontaktirao, ne postoji mogućnost da dobije kaznu.

Ko može da bude kažnjen?

Kako je Korović objasnio, kazna za građane koji odbiju da učestvuju u popisu je između 20.000 i 50.000 dinara. Kazna može biti naplaćena u dva slučaja – ukoliko neko odbije da učestvuje u popisu i ako da netačne podatke.

Foto: Shtterstock

On je dodao da tek ukoliko neko odbije i instruktora, onda se o tome obaveštava popisna komisija, koja ulaže dodatni napor da motiviše građane da budu popisani.

Tek ako građanin odbije i komisiju, obaveštava se RZS, koji potom obaveštava Prekršajni sud, koji donosi presudu.

Kako su za naš portal rekli iz RZS, za sva lica koja su odbila da učestvuju u popisu upućen je predmet Prekršajnom sudu, u skladu sa Procedurom za pokretanje prekršajnog postupka, i to je sada u nadležnosti suda.

„To je neznatan broj, građana. Oko desetak“, rekli su iz RZS.

BONUS VIDEO Koliko nas je i ko smo – odgovore će dati ovogodišnji popis stanovništva 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar