Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia, Shutterstock

Popis stanovništva je u najvećem broju opština u Srbiji završen, a novi rok od sedam dana dobili su Beograd, Užice, Valjevo, Smederevo, Pančevo, Šabac, Novi Sad i Subotica. I dok čekamo rezultate, na društvenim mrežama sve više popisivača deli svoja iskustva, koja nisu baš tako lepa, što zbog ophođenja građana prema njima, što zbog zarade koja je za tu količinu posla mala.

Ove godine se popisivačima za svaki popisan stan i svako popisano lice računala naknada od 82 dinara, a bili su im plaćeni i svi realni purni troškovi. Imali su i fiksnu nadoknadu za upotrebu mobilnog telefona i interneta u iznosu od 1.500 dinara. Plaćeni su i svi porezi i doprinosi. Međutim, naknada po popisanom licu i stanu je za vreme prošlog popisa, koji je organizovan 2011. godine, bila cela dva dinara manja i iznosila 80 dinara.

„Popisao sam 260 stanova i zaradio nešto preko 70.000 dinara. Da mi ponovo ponude nešto slično, za ove pare ne bih pristao“, počeo je priču o svom iskustvu jedan korisnik Tvitera koji je u proteklih mesec dana ukupno popisao oko 600 ljudi.

On je bio popisivač i pre 10 godina, kada je za 90 stanova dobio 30.000 dinara.

„Tri puta više posla za dva puta više para, plus što su sada odmah imali podatke, nisu morali da plaćaju nikoga da im te podatke unosi u baze, sve je već sažvakano, a mi smo im posao odradili kao rudari“, nastavio je ovaj korisnik Tvitera, koji je posao popisivača obavljao uz svoj redovan posao, svoju priču.

Zbog tog posla je za tri sata dnevno pokušavao da pređe određeni broj stanova, nije nikoga preskočio, po 10 puta je išao da traži „neke problematične“, pitao komšije, ostavljao popisnicu P11 i na kraju je sve našao.

Pročitajte još:

„Sama količina posla je ono što me je iskidalo, broj stanova je prevelik za jednu osobu. To je krvav posao, nije uopšte dobro plaćen. Najteže je naći ljude. Popisnica je trebalo da bude najmanje 120 dinara“, naveo je ovaj anonimni popisivač.

Kako je naveo, od ovog posla, ko je hteo, mogao je da odustane pre početka popisa, a tokom ne.

„A i zašto bih odustao? Bio sam na nekom mom zamišljenom dnevnom planu“, dodao je ovaj korisnik Tvitera.

Ipak, ističe da je pre 10 godina posao popisivača bio „pesma“ i da se sve završavalo za desetak dana.

S obzirom na to da su se i oko popisa pojavile razne teorije zavere, neki korisnici su se pitali da li je ovaj popisivač imao nekih neprijatnih iskustava sa građanima i da li je neko odbio da bude popisan.

Ipak, on kaže da se sa takvim situacijama nije susretao.

„Niko nije odbio, to se junače po društvenim mrežama, a na popisu se samo dure. Bilo je par njih koji su namerno glupo odgovarali, ali ih žene smire i nateraju da daju prave podatke“, naveo je on.

Pored toga, druge korisnike ove društvene mreže zanimale su još neke pojedinosti i utisci, kao na primer, da li je, po proceni ovog popisivača, tačno da živimo kao “ekonomski tigar”.

I na to je anonimni popisivač imao zanimljiv komentar.

„Ima baš dosta buržujskih stanova ljudi koji rade kod notara, izvršitelja, imaju firme. A ima i onih gde su poslednji komadi nameštaja kupljeni osamdesetih. Kao da nema sredine“, napisao je on.

I drugi korisnici Tvitera su se nadovezivali na inicijalni tvit, deleći svoja iskustva iz ovogodišnjeg popisa.

“Nikad više. Pri kraju popisa sam i odustala tj. davala razne izgovore zašto ne mogu da odradim”, napisala je jedna korisnica.

Druga korisnica je navela da je popisala 197 stanova I nešto preko 300 ljudi.

“Bilo mi je lepo, jer znam većinu ljudi, pa mi niko nije pravio problem. Bilo je super i mojim roditeljima jer me nisu gledali po ceo dan pred računarom”, dodala je ona.

Jedan korisnik je želeo da bude popisivač, ali je na kraju ipak odustao od te ideje.

“Odustao sam, pred samo potpisivanje ugovora o privremeno-povremenim poslovima. Glavni razlog je taj što bih ostao bez novčane naknade sa biroa, izgubio bih celu jednu mesečnu naknadu. Trebalo je da popišem 50-ak kuća da bih nadoknadio vrapca u ruci”, napisao je on.

A jedna korisnica Tvitera se podsetila kako je popis nekada izgledao.

“Sećam se kad sam ja bila popisivač, pre 30-ak godina. Naradila se, dobila novac da kupim blejzer I pantalone I častim roditelje ručkom I bila presrećna. J*g, druga vremena”, napisala je ona.

BONUS VIDEO Koliko nas je i ko smo – odgovore će dati ovogodišnji popis stanovništva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar