Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aktivisti više udruženja građana i ekoloških grupa predali su danas premijerki Ani Brnabić peticiju sa više od 32.000 potpisa protiv projekta kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar. Miroslav Mijatović iz Podrinskog antikorupcijskog tima, koji je prisustvovao sastanku sa premijerkom, prenosi za Nova.rs da je predsednica Vlade, kada su joj predali peticiju, rekla da je za nju projekat Rio Tinto “neupitan”. 

„Na naše insistiranje da se obustavi projekat jer postoje eksplicitni argumenti protiv rudnika i da država mora da zaštiti javni interes, rečeno nam je da oni ne mogu da povuku projekat i da je on za njih neupitan. Na moje insitiranje da zakon ne dozvoljava rudarenje kompanijama koje nisu izvršile svoje obaveze prema zaštiti životne sredine premijerka je samo rekla:’Mi nismo Ujedinjene nacije“ prepričava Mijatović razgovor sa premijerkom.

Miroslav Mijatović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Grupa aktivističkih organizacija traži zabranu otvaranja ovog rudnika zbog njegove štetnosti po životnu okolinu, kao i mnogobrojnih netrasparetnosti u tom realizaciji tog projekta.

„Mi smo ubeđeni da, ni kroz studiju izvodljivosti ni kroz procenu uticaja na životnu sredinu, kompanija i naše institucije ne mogu dokazati da je ovaj projekat izvodljiv“, rekao je Mijatović za Nova.rs

On objašnjava da kompanija radi na tome da deponiju postavi „tik pored reke Jadar“, a iz papira Rio Tinta može se zaključiti da planiraju da ostave milion i po tona jalovine godišnje.

„Ako imamo informaciju da će životni vek rudnika biti minimalno 60 godina, dolazimo do cifre od 90 miliona tona jalovine koja će biti bukvalno pored same reke i pretiti celoj zapadnoj Srbiji ako dođe do poplava“, ističe Mijatović.

Upozorava da prostorni plan posebne namene, koji je Vlada usvojila uredbom u martu 2020. godine, nije usklađen sa prostornim planom Srbije i Grada Loznice, što je zakonska obaveza.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mijatović tvrdi da kompanija i institucije države imaju netransparentan odnos prema građanima koji pokušavaju da saznaju više o projektu.

Profesorka Dragana Đorđević upozorava da je reč o opasnoj tehnologiji po živi svet u plodnom delu Srbije i da će biti ugrožene reke koje se ulivaju u Drinu.

„Toksini sa jalovišta raznosiće se i ulaziće u zemljište i vodotokove, što znači da će biti ugroženi oni koji ostanu da žive u okolini rudnika, rekla je Đorđević.

Predstavnik organizacije Ne damo Jadar i meštanin područja na kojem se planira rudnik Zlatko Kokanović rekao je da su građani tog kraja u okolini Loznice zabrinuti i uplašeni, da kompanija Rio Tinto, koja planira otvaranje rudnika, na njih vrši pritisak da priodaju zemlju, a da građani najviše strahuju jer se na tom području nalaze dve plavne reke.

Ekolozi su više puta upozorli da će projektom “Jadar” kompanije Rio Tinto, biće obuhvaćeno preko 2.000 hektara zemljišta i da je sedam do osam miliona evra godišnje, koliko bi država ubirala od eksploatacije litijuma, “bedna suma” za gubitak tolikog zemljišta.

„Ta zemlja predstavlja izuzetan prirodan resurs. Tamo će biti formirana neka deponija jalovine visine 40 metara, dužine nekoliko stotina metara i širine par stotine metara. Pritom, Loznica je grad koji ima jednu ekološku bombu, to su ostaci nekadašnjeg giganta “Viskoza”. Tamo je uskladišteno stotine kubnih metara hlorovodonične i sumporne kiseline i još niko nije počeo sa eliminacijom tog izuzetno opasnog otpada“, upozorio je dekan Šumarskog fakulteta prof Ratko Ristić.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar