Bojana Pavlović Foto: N1

Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović kaže, reagujući na obrazloženje tužilaštva koje je odbacilo krivičnu prijavu protiv nepoznatih muškaraca, da je "izgleda prema tužilaštvu pretnja samo ako ti neko direktno kaže - ubiću te". "Ništa drugo prema našem tužilaštvu se ne može smatrati pretnjom", ocenjuje. Dodala je i da redakcija KRIK-a i ona imaju pravo žalbe na ovo obrazloženje, ali da očekuje da će tužilaštvo samo potvrditi prethodno.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu KRIK-a i novinarke Bojane Pavlović protiv nepoznatih muškaraca jer su joj oduzeli telefon pošto je fotografisala predsednikovog sina Danila Vučića u društvu Aleksandra Vidojevića, koga je policija označila kao člana kavačkog klana, piše N1.

Kako navodi KRIK, tužilac Vojkan Ilić utvrdio je da novinarka nije bila ugrožena, da je nisu zaustavili policajci, ali nije otkrio ko su osobe koje su je presrele i otele joj telefon. KRIK piše i da je tužilac u dokumentu o odbačaju prijave netačno naveo da mesto događaja nije pokriveno kamerama, a nije saslušao Vidojevića, Vučića, ni druge muškarce koje je imenovala u policiji.

Foto: Nova.rs

„Ono što je u zaključku tužilaštva je da je to bio subjektivni osećaj, da objektivna pretnja nije postojala. Posle nekoliko stranica, gde tužilac obrazlaže da nije bilo krivičnog dela, kaže da nisam bila ugrožena i tu citira moje izjave nepotpuno, a ide do toga da iznosi i neistinu – da u Ulici Svetozara Markovića nema sigurnosnih kamera“, rekla je Pavlović u emisiji N1 Studio Live.

Pavlović navodi i da se nigde u obrazloženju ne navodi da je ona zvala upomoć.

„Ono što nedostaje jeste da sam ja zvala upomoć, da sam vikala naglas da priziovem nečiju pažnju, s jedne strane, a sad druge i da iplašim te ljude oko mene. Ja sam rekla i u policiji da je to od velike važnosti, ali tužilac to uopšte ne spominje. To eto govori o tome kako sam se ja osećala“, kazala je novinarka KRIK-a.

Prema njenim rečima, čini se da je prema tužiocu, pretnja samo ako „nam neko kaže – ubiću te“. „Ništa drugo se po našem tužilastvu ne smatra pretnjom“, naglasila je.

„Mi smo u krivičnoj prijavi tražili da se utvrdi da li su tu bili policajci ili pripadnici neke službe Ministarstva odbrane, i tužilac je rekao da to nisu pripadnici MUP-a, da oni nisu primili poziv, te stoga on zaključuje da to nisu bili policajci“, navela je Pavlović.

I dodaje – vojna policija je im je odgovorila da nju jeste zaustavio pripadnik Vojne policije, da joj je pokazaoa legitimaciju, tražio da izbriše slike iz telefona, te da joj je, nakon što je ona to uradila, zahvalio i udaljio se.

„Oni su se time ogradili, jer su rekli da je samo jedan pripadnik vojne policije tu bio, jer sam ja rekla da mi je jedna osoba pokazala značku. Nigde se ne spominje da je bilo ko drugi bio prisutan, a naročito se ne spominje s kime je sedeo Danilo Vučić“, kaže Pavlović.

Sagovornika N1 je izjavila i da će se redakcija žaliti.

„Imamo nedelju dana da se žalimo, tražićemo da se ponovo preispita slučaj. Na onsovu ranijih iskustava, očekujemo da će tužilac na kraju ponovo doneti istu odluku… Ali, mi ćemo da idemo dok ne iscrpimo sve pravne mogućnosti“, rekla je Pavlović.

Reakcije strukovnih udruženja i medijskih organizacija je, kaže, veoma važno.

„To je od izuzetne važnosti kako bi se skrenula pažnja medijske javnosti. Pogotovo što naše institucijama godinama ne rade svoj posao… Mi smo alarmirali sve koje smo mogli, posredstvom novinarskih udruženja i međunarodne organizacije, i radićemo to i dalje. Jedina stvar kojom možemo da se branimo je javnost“, zaključila je Pavlović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar