Radovi na Dorcolu
Foto:N1

Da postoji Ginisov rekord u uređenju jednog trga, onaj na uglu Palmotićeve i Džordža Vašingtona svakako bi bio u najužoj konkurenciji. Skoro dve godine stanari preskaču šljunak, građevinski materijal i otvorene šahtove.

Ista ulica, dva platoa. Jedan je završen za mesec dana, drugi nije ni nakon dve godine. Kamen po kamen, zidanje beogradskog „Skadra na Bojani“ nastavlja se i ovog proleća.

Rokovi su više puta probijani, a rekonstrukcija četiri bulevara u centru Beograda odraz je gradske vlasti i njihove nebrige prema Beograđanima, kaže odbornik u opštini Stari grad.

„Ja mogu da vam prenesem razgovor koji sam imao sa komunalnim milicajcem, koji je predstavnik ovog grada. Kada sam ga pitao zašto gradilište nije obezbeđeno, zašto ne postoji tabla, on mi je rekao: ‘Pa ovo je Srbija’. Manir gradskih vlasti je da ignorišu sve probleme građana i da se radi kako njima odgovara, a i njihovim partnerima sa kojima rade rekonstrukcije po gradu“, kaže Marko Živković, odbornik u opštini Stari Grad.

Partneri su rekli da će sve biti završeno do kraja 2019. godine. Kako je vreme odmicalo, pomerali su se i rokovi. Od leta prošle godine građanima je gradska vlast iz meseca u mesec obećavala da će mašine uskoro ispratiti iz svog komšiluka. Iako saobraćaj u potpunosti pušten početkom godine, tragovi dvogodišnjih radova i dalje su svuda po ulicama.

Ukoliko ne upadnete u rupu ili otvoreni šaht, onda vas čekaju šut i smeće. Tako izgleda rekonstruisana ulica u samom centru Beograda i to nakon šest stotina dana, koliko su radovi trajali. Toliko je i život građana bio na pauzi. Taman kada je crvena vrpca presečena u januaru 2021. godine, građani su mislili da se život vraća u normalu. Međutim, usledili su novi problemi.

Ploče su već počele da propadaju, a građani su ostali i bez trećine parking mesta, upozorava jedan od stanara iz Ulice Džordža Vašingtona. Dodaje da se nijednog trenutka nije razmišljalo o potrebama onih koji u ovim bulevarima žive.

„Napravljen je još veći problem. Kao što vidite, parkira se ko gde stigne, nove zgrade se grade, ovo će tek biti ozbiljna kolaps. Ostavili su ove šahtove koje, kad naletite kolicima, može dete i da vam ispadne. Morate obazrivo to, i sad da obratite pažnju kada terate kolica po ovoj novoj ulici“, kazao je Radan Petrović.

U novoj ulici nema ni više zelenila nego ranije, iako je gradska vlast građanima obećala četiri zelena bulevara. Umesto drvoreda dobili su kamen. Na pitanja N1 kada će rupe i šut sa ulica biti sklonjeni, a plato u Palmotićevoj bezbedan za građane, iz gradske uprave bez odgovora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar