Foto:Zoran Lončarević

Anesteziolozi - korona nam je pokazala koliko su bitni. Nismo ih imali dovoljno ni pre pandemije, a tokom svih talasa zaraze shvatili smo da su oni ti koji nam spasavaju živote kada je najteže. "Za nas nema pauze, iz kovid sistema samo smo se prebacili u operacione sale i sve one intervencije koje su čekale tokom pandemije", kaže za Novu direktor Centra za anesteziologiju pri Kliničkom centru Srbije Nebojša Lađević.

On kaže da anesteziolozi zvanično nisu dobili nikakve nove „ratne rasporede“. Ipak, svi se pribojavaju i barem mentalno pripremaju za neki novi talas epidemije koji kao da vreba iza ćoška. Trenutno su, barem kada je o Beogradu reč, u kovid kapacitetu bolnica u Batajnici, Infektivna klinika i Vojnomedicinski centar Karaburma.

dr Nebojša Lađević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Anesteziolozi iz Kliničkog centra su i dalje raspoređeni u bolnici u Batajnici, ali je sada reč o samo jednoj jedinici intenzivne nege, a ne pet ili više kao što je to bio slučaj u piku pandemije.

„Narvno da se svako probojava šta će biti i ne bismo voleli da se sve ponovi u velikom broju. Nismo stigli do toga da se neke druge bolnice vraćaju u kovid sistem, nemamo udar kao što je bilo ranije. Ne smemo da zaboravimo da to može da se desi, uvek. Samo se pređe neka magična brojka i odjednom se to proširi. Ne možemo da kažemo tačan procenat i koja je to magična brojka, to se jednostavno dogodi“, objašnjava anesteziolog.

Upozorava i na sve potencijalne opasnosti koje mogu da pospeše širenje virusa.

„Videćemo šta će se desiti i posle godišnjih odmora i posle velikih skupova – festivali, utakmice. Kada počnu deca da dolaze u školu dovoljno je da jedno donese virus u razred, pa da se još 20 dece razboli i da se proširi među porodice koje nisu vakcinisane“, objašnjava doktor Lađević.

On poručuje i da smo se previše opustili, to je smatra on normalno, jer svi želimo da se vratimo u normalu. Ipak, mere opreza treba da se poštuju, a na maske i odstojanje kao da smo svi zaboravili.

U autobusima i tržnim centrima samo mali broj ljudi nosi maske ili ih ne nosi pravilno. Situacija je potpuno obrnuto postavljena, oni koji nose maske su u manjini, pa se oni osećaju kao da rade nešto loše“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar