Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije/Andrija Gavrilovic

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas u Kruševcu, gde je prisustvovao trupnom ispitivanju nove tehnike za dekontaminaciju, da 246. bataljon Atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) mora da se oprema i priprema da bi bio spreman da pomogne civilnim vlastima u slučaju ponavljanja epidemije koronavirusa.

„Tokom intenzivne borbe sa kovidom-19, ABHO jedinice dale su svoj nemerljiv doprinos, pomagale su gde god je bilo potrebno. Upravo zbog toga, izvlačeći pouke i iskustva iz vremena koje je za nama, pripremamo se za budućnost koja ne mora uvek da bude dobra. Zato smo pripremili i nova vozila i nova sredstva. Zato smo na osnovu iskustava za vreme borbe sa kovidom-19 videli šta nam fali i šta nam je potrebno“, naveo je Vulin.

Vulin je danas sa komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem obišao pripadnike 246. bataljona ABHO u kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu gde je prisustvovao prikazu mobilne platforme za dekontaminaciju, novog sredstva koje se nalazi na trupnom ispitivanju u tom bataljonu.

On je ocenio da ljudstvo, organizacija i tehnika ABHO komponente u vojsci mora da se proširi i da niko ne sme da se opusti zbog trenutnog zatišja po pitanju virusne infekcije kovid-19.

„Vojska Srbije mora biti kadrovski, materijalno i tehnički spremna za svaki izazov koji može da se nađe pred njom“, rekao je on.

Mobilna platforma za dekontaminaciju je sredstvo koje razvija Vojnotehnički institut, a od 24. septembra nulta serija tog sredstva nalazi se na trupnom ispitivanju u 246. bataljonu ABHO.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar